Čokolada masnija od maslaca?

25.09.2014. 10:53
puter / Izvor: Profimedia
Pogledajte koje sve namirnice imaju više masti od maslaca.

Maslac je od pamtiveka na "lošem glasu", jer sadrži visok nivo zasićenih masnih kiselina, prouzrokujući hipertenzuju i visok holesterol u krvi. Međutim, iznenadićete se kada saznate šta je to opasnije od maslaca.

Kokosovo ulje. U samo jednoj kašičici ovog ulja nalazi se 11,8 grama masnih kiselina, i tako se kategoriše rekordom u grupi namirnica sa visokim nivoom zasićenih masti. Lekari savetuju suncokretovo ili maslinovo, zdraviji su.

Mleko sa smanjenom količinom masnoće. Poznato nam je da je mleko bogato mašću,  čak i ono od 2% masti narušava zdravlje. U 200 ml ovog mleka nalazi se oko 3% zasićenih masnih kiselina.

Maslac od kikirikija. Od običnog maslaca, masniji je onaj od kikirikija. U dve kašike smešteno je 3 do 4 grama zasićenih masnih kiselina, piše portal zadovoljna.hr. 

Tamna čokolada. Pokušajte da se suzdržite prilikom naleta želje za čokoladom, jer samo 30 grama tamne čokolade sadrži 6 grama masnih kiselina, odnosno duplo više nego običan maslac. 

25.09.2014. 10:53
Pogledajte više