Domaće njoke

09.06.2014. 10:05
Piše:
Srbija Danas
Njoke / Izvor: Profimedia
Jer ne postoji ništa lepše od sveže domaće testenine.

Potrebno:

  • 1 kilogram krompira
  • 200g brašna
  • 1 jaje
  • so

 

Priprema:

Oljuštite krompir i kuvajte ga na pari 30 minuta, ali da bude al dente. Ispasirajte ga dok je još vruć. Zamesite pasirani krompir sa rašnom, jajetom i malo soli, tako da masa na kraju bude meka i homogena. Obratite pažnju na odnos krompira i brašna: ako je previše brašna, njoke će biti tvrde; ako je previše krompira, raspašće se prilikom kuvanja.
Smesu formirajte u dugački valjak malo deblji od prsta i secite na komade od dva centimetra. Prevucite svaki komad preko rendeta ili niz zupce viljuške, nežno, ali dovoljno jako da ostane šara. Njoke slažite na pobrašnjenu krpu.
Kuvajte ih u blago posoljenoj vodi. Njoke iz šerpe vadite rešetkastom kašikom, ocedite ih i servirajte uz sos po želji.

Piše:
Srbija Danas
09.06.2014. 10:05
Pogledajte više