Ova mediteranska začinska biljka često se koristi kao ukras. Osim što je veoma prijatnog mirisa, ima i prava lekovita svojstva:
- Bogato je eteričnim uljima i vitaminima B i C (u 100 grama ima čak 166 miligrama vitamina C).
- Veoma je korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih kanala. Koren peršuna deluje kao diuretik pa se upotrebljava i za lečenje raznih "vodenih" bolesti, npr. prekomernog nakupljanja tečnosti u organizmu.
- Tradicionalna medicina preporucuje čaj od peršuna kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročisćavanje morkaćnih puteva, ali i za lečenje gastritisa.
- Pored izlučivanja tečnosti, podstiče i izlučivanje soli u organizmu, čime utiče na smanjenje krvnog pritiska.
- Pomaže u borbi protiv gojaznosti i umanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
- Otklanja groznicu, upalu očiju, pomaže kod slabovidosti i sprečava iritacije usled uboda insekata.
- Preporučuje se da se jede u svežem obliku jer tako neobrađen, najbolje čuva svoja lekovita svojstva.
Pročitajte i: Čudesna lekovita bobica – pasji trn
Jedina očajnica koju morate da imate uz sebe
Lekovita svojstva susama