KORISTAN SPISAK: Koliko dugo namirnice mogu da ostanu ZAMRZNUTE, a da i dalje budu zdrave za jelo

02.05.2016. 19:10
Piše:
Srbija Danas
zamrzivač / Izvor: Profimedia
Pročitajte i više se nećete pitati.

Koliko hrana može da stoji u zamrzivaču, a da ne postane pretnja za zdravlje ili izgubi na kvalitetu, zavisi od toga o kojoj namirnici je reč. Ipak, mnogi ljudi ne vode previše računa o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već provelo u zamrzivaču. Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje treba da stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvek sigurna za jelo.

Ovaj spisak otkriće vam koliko dugo koje namirnice mogu da budu zamrznute:

hleb / Izvor: Profimedia

Hleb, pecivo i kolači

  • Pečen hleb i pecivo - 2 do 3 meseca
  • Nepečen hleb i pecivo - 1 mesec
  • Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 meseca
  • Pečeni kolači sveži - 1 mesec
  • Pečene voćne pite - 6 do 8 meseci
  • Nepečene voćne pite - 2 do 4 meseca
  • Čizkejk - 2 do 3 meseca
  • Palačinke - 3 meseca
  • Vafli - 1 mesec

Meso / Izvor: Profimedia

Meso

  • Jagnjetina i teletina - 9 meseci
  • Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci
  • Svinjetina bez kostiju - 4 do 12 meseci
  • Govedina s kostima - 4 do 6 meseci
  • Govedina bez kosti - do 12 meseci
  • Celo pile ili ćurka - 12 meseci
  • Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci
  • Mlevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca
  • Iznutrice - 3 do 4 meseca
  • Divljač - 3 do 4 meseca
  • Kuvana šunka - 2 meseca
  • Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 meseca
  • Slanina - 1 mesec
  • Kobasice - 1 do 2 meseca
  • Kuvano ili pečeno meso - 2 do 3 meseca
  • Hrenovke - 1 do 2 meseca
  • Pržena piletina - 4 meseca

Pasta sa školjkama i paradajzom / Izvor: Profimedia

Hrana iz mora

  • Bela riba - 6 meseci
  • Plava riba - 2 do 3 meseca
  • Dimljena riba - 2 meseca
  • Kuvana riba - 4 do 6 meseci
  • Kamenice - 2 do 3 meseca
  • Jastog - 12 meseci
  • Sveži škampi - 3 do 6 meseci
  • Lignje i školjke - 3 do 6 meseci
  • Morska hrana iz konzerve - 2 meseca

jaja / Izvor: Srbija Danas

Mlečni proizvodi i jaja

  • Maslac - 6 do 9 meseci
  • Margarin - 12 meseci
  • Mleko - 3 do 6 meseci
  • Sveži sir - 1 mesec
  • Tvrdi sir - 6 meseci
  • Mekani sir - 6 meseci
  • Sladoled - 2 meseca
  • Jogurt - 1 do 2 meseca
  • Sirova jaja (bez ljuske) - mesec dana

voćni napici, smuti napici, voće / Izvor: Profimedia

Voće, povrće i jezgrasti plodovi

  • Citrusno voće - 3 meseca
  • Ostalo voće - 9 do 12 meseci
  • Orašasti plodovi - 3 meseca
  • Povrće - 8 do 12 meseci

Domaća supa / Izvor: Profimedia

Ostalo:

  • Supa od mesa - 2 do 3 meseca
  • Gulaš od mesa - 3 do 4 meseca
  • Supe i gulaši bez mesa - 2 do 3 meseca
  • Sveže napravljen sok - 6 meseci
  • Kuvana riža - 3 meseca
  • Kuvana testenina - 3 meseca
  • Pica - 1 do 2 meseca
  • Začinsko i ostalo bilje - 12 meseci

Stručnjaci kažu da ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tune, šunke, testenine ili jaja. Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, gazirane napitke i pivo. Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stepeni Celzijusa,piše "Visualistan".

Pročitajte OVDE kako da se odljutite ako ste pojeli ljutu papričicu.

Piše:
Srbija Danas
02.05.2016. 19:10
Pogledajte više