MNOGO ZDRAVIJE OD MASTI: Probajte PROČIŠĆEN maslac "gi"

15.04.2015. 12:56
Piše:
Srbija Danas
pročišćeni maslac gi / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Chawla's Kitchen ★★★★★
Nudimo vam i jednostavan recept kako da ga spremite, a vaš organizam će nam biti zahvalan.

Gi je u ishrani poznat kao procišćeni maslac, a poreklom je iz Indije i kod nas ga od davnina nazivaju mašću. Mnogi ga koriste prilikom prženja i dinstanja, kako bi izbegli industrijski prerađena ulja.

Sve njegove delotvornosti

  • poboljšava memoriju
  • jača inteligenciju
  • regulira probavu
  • štiti zglobove
  • poboljšava vid
  • usporava procese starenja
  • čisti krvne žile

Sastoji se masti, proteina i vode. Njegovim zagrevanjem proteini se stvaraju u penu, odstranjuje se voda a preostaje samo čista mast na bazi zasićenih masnih kiselina. Takav maslac se naziva gi.

Danas ga u ishrani zamenjuje maslac, koji je dosta nezdraviji, jer gi ima manje mlečnih proteina, čistiji je i lakše podnosi visoke temperatuje prženja. Gi ne sadrži kazein i laktozu, pa se zato savetuje osobama alergičnim na mleko. Ne sadrži so, šećer, arome ni konzervanse.

pročišćeni maslac / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/How to Clarify Butter

Ubacite maslac u šerpu i topite ga na jakoj vatri. Vremenom se na površini pojavljuje bela pena, u kojoj su skupljene sve njegove nečistoće, koju treba da otklonite kašikom. Kuvanje nek traje oko 45 mimuta, a temperaturu vremenom smanjite. Pucketanje znači da je i voda počela da isparava. Posle svega, prespite dobijenu smesu kroz sitno cedilo u drugu posudu i ostavite nekoliko sati da se ohladi i zgusne. Takav pročišćeni maslac koristite u ishrani. 

 

Piše:
Srbija Danas
15.04.2015. 12:56
Pogledajte više