Gi je u ishrani poznat kao procišćeni maslac, a poreklom je iz Indije i kod nas ga od davnina nazivaju mašću. Mnogi ga koriste prilikom prženja i dinstanja, kako bi izbegli industrijski prerađena ulja.
Sve njegove delotvornosti
Sastoji se masti, proteina i vode. Njegovim zagrevanjem proteini se stvaraju u penu, odstranjuje se voda a preostaje samo čista mast na bazi zasićenih masnih kiselina. Takav maslac se naziva gi.
Danas ga u ishrani zamenjuje maslac, koji je dosta nezdraviji, jer gi ima manje mlečnih proteina, čistiji je i lakše podnosi visoke temperatuje prženja. Gi ne sadrži kazein i laktozu, pa se zato savetuje osobama alergičnim na mleko. Ne sadrži so, šećer, arome ni konzervanse.
Ubacite maslac u šerpu i topite ga na jakoj vatri. Vremenom se na površini pojavljuje bela pena, u kojoj su skupljene sve njegove nečistoće, koju treba da otklonite kašikom. Kuvanje nek traje oko 45 mimuta, a temperaturu vremenom smanjite. Pucketanje znači da je i voda počela da isparava. Posle svega, prespite dobijenu smesu kroz sitno cedilo u drugu posudu i ostavite nekoliko sati da se ohladi i zgusne. Takav pročišćeni maslac koristite u ishrani.
Pročitajte i: