Namirnice koje uništavaju imunitet

21.10.2014. 19:36
Piše:
Srbija Danas
pasulj / Izvor: Foto: Tumblr
Tost ili kukuruzne žitarice koje jedete ujutro, zamenite žitaricama od celog zrna, u kombinaciji sa bananama i cimetom.

Možete svakodnevno da unosite vitamine i da se pridržavate zahtevnih fizičkih aktivnosti, ali sve je to uzaludno jer imuno sistem može biti srušen za sekund i to samo jednim lošim obrokom.

Žene piju u hodniku / Izvor: Profimedia

Tokom prehlade i gripa dešava vam se da posegnete za nekim namirnicama, za koje ipak ne bi trebalo, jer one i te kako mogu uništiti naš odbrambeni sistem.

Šećer se smatra nezdravom namirnicom zbog toga što sadrži nula nutrijenata, a šteti zubima i mozgu. Visok nivo šećera u krvi smanjuje sposobnost organizma da se bori sa bakterijama i virusima. Istraživanja su pokazala da prosečan Amerikanac unese oko 20 kašičica šećera dnevno. Lekari preporučuju da se tokom sezone gripa izbegavaju slatkiši, gazirani i negazirani sokovi, grickalice, čokolade,... Umesto toga, trudite se da jedete što više integralnog pirinča, pasulja i leblebija, jer oni kontrolišu nivo šećera u krvi i jačaju imunitet, savetuje 24sata.rs.

Prerađene žitarice se brzo pretvaraju u glukozu tokom varenja i odlaze kao šećer direktno u krv. U slučaju da ujutro ne možete da se odreknete tosta ili omiljenih pahuljica, napravite sami manje kaloričan sendvič ili musli od žitarica od celog zrna, banana i cimeta. 

Iako lekari prvi savetuju da je zdravo jednom nedeljno konzumirati čašu crnog vina, vaš imunitet se tako uništava i slabije se bori protiv infekcija. Često konzumiranje alkohola može dovesti do dugotrajnog oštećenja imuniteta i povećanu slabost organizma na određene bolesti. Istraživanja su pokazala da više od tri čaše bilo kog pića nedeljno može značajno da uništi imuntet.

 

Piše:
Srbija Danas
21.10.2014. 19:36
Pogledajte više