Iako je variranje kilograma kod ljudi normalno, ponekad za naduven stomak zbog kojeg izgledate deblje nego što zaista jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice. Nudimo vam 5 glavnih uzročnika nadutosti koji vas često dele od ulaska u omiljene farmerke.
Prekomerno kozumiranje mleka nije zdravo za vaše zdravlje, no ako vam ono izazove probleme sa probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.
Namirnice koje sastoje skrob i uzrokuju nadutost stomaka ne treba da potpunosti izbacite iz ishrane, već da izabrete one koje ostavljaju takav efekat na vaš organizam. Pšenica i ječam sadrže veliku količinu fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Zato, neka se na vašem tanjiru radije nađu namirnice poput krompira i kukuruza koje sadrže znatno manje količine fruktana.
Iako je voće prebogato zdravim sastojcima, ono može i te kako biti uzročnik nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto voće, grejpfrut ili citruse jer oni, za razliku od jabuke i kruške, sadrže znatno manje količine pomenutih sastojaka, savetuje portal zadovoljna.hr.
Ništa vas više neće naduti kao što je čizburger sa pomfritom. Masna, pržena i vosokokalorična hrana teško se vari, a ta poteškoća upravo stvara proširenje želuca i nadutost. Konstantno konzumiranje ovakve hrane vodi ka gojenju, jer pržena hrana, zbog svojih polu-prerađenih sastojaka, izaziva konstantan osećaj gladi i potrebu za slatkim.