Masline: I hrana i lek!

14.05.2014. 10:59
Masline / Izvor: Profimedia
Masline potiču sa istočnog dela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na celom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.

Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvetovi su žućkasto beli i mirisni.

Ulje masline je lekovito, piše zdravlje.at. Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.

Maslinovo ulje / Izvor: Profimedia

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća. Kuva se 20 listova u 3 dl  vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče  pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša.

14.05.2014. 10:59
Pogledajte više