Produživanje roka trajanja uz pomoć raznoraznih sredstava jedan je od najčešćih industrijskih trikova. Počevši od hleba, preko mesa do kolača - namirnice su mnogo starije nešto što možda izgledaju, objašnjava novinarka Džoana Blatman za "Independent".
- Pre više od mesec dana, kupila sam mafin u jednom poznatom italijanskom kafeu, a on je delovao kao da je tad izašao iz rerne. Odlučila sam da istražim kako se ovi čokoladni kolači peku i kako je moguće da su uvek tako sveži. I dalje je taj mafin na mom stolu, stoji netaknut kakvog sam ga kupila i pre mesec dana. Nema suvoće, ne raspada se, nema očigledne znake života. Odlučila sam da napravim mafine kod kuće i ponudim svoje goste. Tog dana su izgledali vrlo sveže, ali već sledećeg su počeli da se raspadaju.
Ako stalno čitate sastojke na deklaraciji proizvoda i niste skloni konzumiranju previše prerađenih namirnica, iznenadićete se ovim činjenicama o mafinu. Mnogi nutricionisti su dokazali da danas sve više posežemo baš upravo za tom hranom, naizgled svežom i novom.
Možemo uzeti primer i crvenog mesa iz supermarketa, koji je čvrsto upakovan u plastičnu kesu, koja onemogućava da realan vazduh dopre do proizvoda, kako bi meso zauvek imalo tu jarku svežu crvenu boju, kao da je tek odsečeno. Ispitivanja su pokazala da i sendvič, tako vakumirano upakovan, može da zadrži svežinu čak 10 dana.
- Kada biste pitali proizvođače zašto u namirnice "trpaju" toliko veštačkih sastojaka, oni se pravdaju kako žele da sačuvaju hrani "integritet". Proces podmlađivanja namirnica podrazumeva ubacivanje raznih konzervansa, ali i potapanje u određene tečnosti koje sprečavaju njihovo skoravanje - dodaje Džoana.
Ti veštački sastojci su neprimetni, sastoje se od lepljivih supstanci koje inhibiraju rast bakterija, kao što su skrob, derivati celuloze, citostana,...
Tako je reč i o čokoladi iz mafina koja ne gubi svoju svežinu, nikada se ne bi raspala. Ona je oko 70 odsto industrijski prerađena i zahvaljujući tako veštačkom šećeru, kupljen mafin možete jesti i posle mesec dana.
Možda ste sada šokirani, ali nemojte očajavati. Pošto živimo u svetu gde je većina namirnica na tržištu genetski modifikovana, jedan mafin jednom mesečno možda i neće pogoršati vaše zdravstveno stanje.
Pročitajte i: