Tim naučnika u Sloveniji je nedavno testirao 12 uzoraka smrznutih ribljih filea i došli su do šokantnog podatka da oni sadrže kosti, ostaci repa, primarne ambalaže, plastike i da riba širi jak miris hlora.
Slovenačka Zadruga potrošača je sprovela istraživanje na kojem je samo jedna riba, od ukupno 12 , prošla test validnosti.
Statistike su pokazale da prosečan Evropljanin na godišnjem nivou pojede oko 21 kilograma ribe, ali ljubitelja ribe u našoj zemlji je jako malo.
U sklopu studije rađena je anketa sa decom iz slovenačkih škola koja su se izjasnila kako ne vole da jedu ribu, zbog njenog lošeg ukusa i mirisa, a kako objašnjavaju nutricionisti, reč je o zamrznutoj ribi. Istraživanje je pokazalo da je u nekim pakovanjima bilo 40 % vode, zato što je led sastavni deo smrznute ribe.
Testiranje je podrazumevalo ocenjivanje sirovih i termičkih obrađenih filea, ocenjujući boju, izgled, miris i ukus. Rezultati su bili poražavajući. U nekim pakovanjima nađena je nedozvoljena količina kadmijuma, a krivica se pripisuje dugom putu koji riba prevali prilikom uvoza i izvoza. Sve zemlje koje Slovenija snadbeva ribljim filetama, mogu biti u opasnosti.
Kao rešenje, slovenačka Zadruga je uputila nadležnom ministarstvu predlog, kako bi se ovaj problem što pre sanirao, piše portal dnevno.hr.