Ružine latice na tanjiru

24.04.2014. 16:53
Ruže i činija / Izvor: Profimedia
Ruže, kraljice cveća, mogu pružiti mnogo više od predivnog miris i estetskog užitka. Još od drevnih vremena poznate su i u medicini i kozmetici. Različiti nusprodukti ove prelepe biljke čest su sastojak istočnjačkih i severnoafričkih kuhinja.

Za spravljanje ružine vodice i sirupa, koriste se njene latice, za pojačanje arome meda i nekih alkoholnih pića, a mogu se dodavati i u kolače, sladoled i druge poslastice. Ako kupujete gotovu ružinu vodicu za dodavanje jelima, obavezno obratite pažnju na deklaraciju (važno je da bude naglašeno da se koristi u ishrani).

Ružinu vodicu možete napraviti i sami – u destilovanu vodu dodajte malo eteričnog ulja ruže ili potopite latice ruže u ključalu vodu oko 15 minuta. Proverite da na cvetovima nema insekta i da nisu prskane pesticidima.

Koristite cvetove na vrhuncu cvetanja – tada imaju najbolji ukus. Miris ruže utiče i na njihov ukus – one jačeg mirisa imaju i jači ukus i obrnuto. Za upotrebu u kulinarstvu, ruže isperite i ocedite višak vode.

Čaj od ruže / Izvor: Profimedia

Bogati mirisi i ukusi ruža daju mnogo mogućnosti za primenu u kuvanju. Imajte na umu da sušene latice sadrže jaču koncentraciju eteričnih ulja, pa tako daju jači ukus od svežih – zato pri spremanju jela sa ružinim laticama, koristite duplo manju količinu suvih i obrnuto.

Ruže imaju brojna blagotvorna dejstva za ljudsko zdravlje – eterična ulja imaju antibakterijska, antiseptička i antivirusna svojstva. Mogu se koristiti u aromaterapiji, kao lek protiv depresije, nesanice, stresa, a i kao afrodizijak.

(kuhinjica.rs)

24.04.2014. 16:53
Pogledajte više