SRPSKI PONOS, S RAZLOGOM: Kada biste jeli šljive svaki dan, ovo bi vam se dogodilo

26.08.2015. 06:15
Piše:
Srbija Danas
Šljiva / Izvor: Profimedia
Ne zovu je džabe "kraljica".

Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora. 

Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svežu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, zavisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezijum, gvožđe, kalcijum, te čak 240 mg na 100 g kalijuma. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

Šljive u tanjiru / Izvor: Profimedia

12 šljiva na dan

Ranija istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od obolevanja od raka debelog creva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo lošeg holesterola LDL-a.

I ni tu ne prestaju blagodeti ove "kraljice". Konzumacijom oko 12 suvih šljiva na dan, odnosno 100 grama, kroz tri meseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja. 

Dihidroksi - fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suvih šljiva, što je ekvivalent u proseku tri ploda, osiguraće nam 5 odsto potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25 odsto, a za žene istog doba 7 odsto.

Pročitajte OVDE kako se brzo i efikasno rešiti gorušice. 

 

Piše:
Srbija Danas
26.08.2015. 06:15
Pogledajte više