TREBA ZNATI: Evo kako nastaju rupe u švajcarskom siru - i ne, nisu miševi

31.05.2015. 15:05
Piše:
Srbija Danas
Miš u siru / Izvor: Profimedia
Posle 100 godina istraživanja, misterija je rešena.

Uzrok nastanka karakterističnih rupa u švajcarskom siru je konačno utvrđen, i istraživačima je trebao samo jedan vek da nađu rešenje.

Kako tvrde naučnici iz Agroskopa, državnog centra za poljoprivredna istraživanja u Švajcarskoj, rupe koje se mogu videti u ementaleru ili apenzelu stvaraju se zbog čestica slame koje dospeju u mleko od koga se ovi sirevi prave. Čestice oslobađaju gasove koji se šire tokom sirenja.

U seriji testova, istraživači su dodali različite količine slamene prašine u mleko i otkrili da im to dopušta da kontrolišu koliko će se rupa pojaviti u konačnom proizvodu.

Ovo otkriće takođe objašnjava zbog čega se broj rupa smanjivao u poslednjih 15 godina - moderna tehnologija muže krava vakuum pumpom eliminiše mogućnost da trunka slame upadne u mleko. 

Miš, sir / Izvor: Profimedia

Jednostavno rečeno, nestanak tradicionalne kofe za mužu napravilo je ovu razliku, kažu iz Agroskopa a prenosi AFP. 

- Mašine za mužu su kompletno onemogućile prisutnost čestica slame u mleku - rekao je predstavnik Agroskopa, dodajući da je pitanje bilo predmet istraživanja bar od 1917. godine, kada je Amerikanac Vilijam Klark objavio detaljnu studiju u kojoj je zaključio da do rupa dolazi zbog ugljen-dioksida koji oslobađaju bakterije.

Manje naučno, ali zato izuzetno popularno objašnjenje bilo je da rupe prave miševi, što je potvrdio svaki crtani film koji ste gledali. U stvarnosti, miševi jedu sve, čak i stare novine, a nisu posebno naklonjeni siru, piše Russia Today.

 

Piše:
Srbija Danas
31.05.2015. 15:05
Pogledajte više