Ukusno cveće

12.06.2014. 12:58
Cveće u Beogradu / Izvor: Profimedia
Cveće nema samo estetsku upotrebu. Možda niste znali ali već decenijama je tradicija da se cveće upotrebljava i u ishrani.
  • U Japanu su cvetovi trešnje i hrizanteme bili veoma popularni.
  • Latice ruže i narandže koristile su se u mnogim jelima Bliskog Istoka.
  • Latice karanfila bile su sastavni deo poznatog francuskog likera Šartrus, čiji se recept držao u tajnosti.
  • U Starom Zavetu, maslačak se spominje kao gorak začin.
  • Artičoka, brokoli i karfiol su cveće koje najverovatnije najčešće koristimo u kuhinji.
  • Potočarke, mnogima omiljeno cveće, imaju divan ljutkasti ukus.
  • Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti ukus. Jarkožuti neven može zameniti šafran. 
  • Ljubičicu ili neven takođe možete koristiti kao lep ukras za sirove dezerte i salate.

Poznato je da cveće pozitivno utiče na raspoloženje i uopšteno na emocionalno stanje čoveka:

  • Kamilica je dobra za osnaživanje imuniteta i ublažavanje stresa.
  • Hrizanteme leče prehladu i grip.
  • Radu jetre i creva potpomaže ružin cvet.
  • Valerijana je ta koja smiruje i olakšava nesanicu.
  • Kadifica je poznata po antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zaceljivanje rana.
  • Neven ublažava menstrualne bolove i bolove u grlu.
  • Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, leči prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta.
  • Cveće šljive se koristi za bolesti pluća, dijareje i kašlja.

Važno je napomenuti da treba da konzumirate organski uzgajano cveće, nikako ono iz cvećare s obzirom na to da je ono sigurno tretirano nekim pesticidima.

(alternativa-za-vas.com)

12.06.2014. 12:58
Pogledajte više