Evo kako da ubrzate Windows

28.05.2020. 11:20
Piše:
Srbija Danas/PC Press
windows 10 / Izvor: Profimedia
Iz iskustva drugih...

Brzine nikada dosta, a naročito kad primetite da vaš Windows nekako „posustaje“ s protokom vremena i radi sporije. To nije varka, jer se programi i dodaci za koje možda i niste znali vremenom nagomilavaju, pa nije loše da s vremena na vreme pretresete sistem i povratite barem deo početne živahnosti…

Microsoft / Izvor: Profimedia

Suprotno svim savetima dežurnih pametnjakovića koji zapravo ne vole Windows, toplo preporučujemo da nikako ne isključujete Windows Update. Čak i čuvena „problematična“ ažuriranja će biti manje problematična ako dozvolite da ih Windows sam popravi. Novi sistem za ažuriranje koji stiže s majskom verzijom će sve obaviti brže i to u pozadini, uz daleko kraći period kad se računar resetuje da bi primenio ažuriranja. Ipak, ažuriranje može da prouzrokuje usporenje, pa nije loše primeniti opciju Active Hours koja će sprečiti ažuriranja u vreme aktivne upotrebe računara.

Kao i za sistem, ažuriranja su korisna i za drajvere, pa bar povremeno proveravajte opciju View optional updates. Potpuno isključivanje ažuriranja ne preporučujemo, osim kada želite da proverite neku aplikaciju ili opciju u specifičnoj verziji Windows‑a.

Starlink sateliti osvetleli nebo

Starlink sateliti osvetleli nebo

Netfliks ukida neaktivne naloge

Netfliks ukida neaktivne naloge

Elon Mask izjavio da je imao neke "veoma glupe tvitove"

Elon Mask izjavio da je imao neke "veoma glupe tvitove"

Nepotrebne opcije i aplikacije

Navike korisnika su različite, pa treba dozvoliti sebi slobodu da Windows prilagodite svom ukusu, pa ga time i malo ubrzate. Veliki broj korisnika smatra da je Cortana prilično frustrirajuća i bije je glas da prednjači na skali beskorisnih glasovnih asistenata. Na sreću, Cortana se lako isključuje kao jedna od aplikacija koje se automatski startuju pri logovanju korisnika. Isključite je u podešavanjima aplikacija, pa pregledajte i ostale aplikacije koje se automatski startuju, bespotrebno zauzimajući memoriju i angažujući CPU. Ruku na srce, skoro sve ove aplikacije mogu da se uključe onda kada vam zatrebaju i nema potrebe da stalno budu aktivne.

Pažljivo, dakle, pregledajte listu i odlučite koje ćete aplikacije potpuno ukloniti, jer možda niste ni znali da ste ih instalirali tj. došle su na vaš sistem uz nešto drugo. Zatim pregledajte aplikacije koje se automatski startuju i najzad aplikacije kojima ćete dozvoliti da rade u pozadini jer vam je neophodna njihova pomoć ili stalni pristup. Sigurno je da tu ima raznih „pomoćnika“ za glas, rukopis, raznih Steam‑ova, Spotify‑ja, X‑Box asistenata i ko zna čega još. Moja omiljena deaktivacija je da onemogućim Get tips, tricks, and suggestions as you use Windows – možda malo nadmeno, ali mislim da znam više od ove opcije.

Pored ovih koraka, brže dizanje sistema i brži rad dobićete i deaktiviranjem opcije Restart Apps koja se trudi da ponovo pokrene sve aplikacije i procese koji su bili aktivni kad ste poslednji put isključili ili restartovali računar. Ovu opciju naći ćete u podešavanjima (Account Settings / Sign‑in options), a nalazimo da je sasvim nepotrebna.

Higijenom protiv zaraze (i sporosti)

Novi Windows 10 pati i od potrebe da sve sinhronizuje sa vašim OneDrive nalogom. Lakši deo je da opet odete u Accounts Settings / Sync your settings i isključite sinhronizaciju podešavanja, ali u OneDrive aplikaciji morate dodatno da podesite šta će se od fajlova sinhronizovati. Ako ne želite da se bilo šta sinhronizuje, kliknite desnim tasterom na OneDrive folder, izaberite Settings i kliknite na Unlink This PC. Tu možete da podesite i koje fajlove ili foldere želite da stalno držite na (dotičnom) PC‑ju, a koje samo „u oblaku“. Ako koristite više računara, već ste shvatili da je OneDrive izuzetno korisna stvar i nećete ga isključiti.

Piše:
Srbija Danas/PC Press
28.05.2020. 11:20
Pogledajte više