FEJSBUK PRAVI VELIKI ZAOKRET! Zvanično saopšteno - Od utorka se OVO menja na svim profilima

22.08.2019. 16:14
Piše:
Srbija Danas
Fejsbuk / Izvor: Profimedia
Doneli odluku!

Fejsbuk je objavio da će promeniti svoju dosadašnju politiku i dopustiti korisnicima da vide i kontroliraju podatke koje druge internetske stranice i aplikacije dele s društvenom mrežom kako bi poboljšale ciljani marketing, čime kompanija želi pokazati da jača zaštitu ličnih podataka svojih korisnika, prenosi Hina.

To je objavljeno manje od sedam dana nakon novih objava o postupcima najveće društvene mreže na svetu koja je priznala transkripte razgovora nekih korisnika, nakon što ih je dugo negirala.

Uz novo obeležje uvedeno u utorak, Fejsbuk objašnjava da želi korisnicima vratiti kontrolu nad njihovom podacima. Od sada će korisnici moći da odluče hoće li ili ne podaci koje Fejsbuk preuzima od aplikacija ili web stranica trećih strana biti povezani s njihovim računima na društvenoj mreži.

- Obično koristimo te podatke za predlaganje reklame u vezi traženih proizvoda ili informacija. Ali čini nam se važnim pružiti veću transparentnost i kontrolu našim korisnicima u vezi te vrste podatka - objasnila je tokom online konferencije za novinare Stefani Maks, voditeljka razvoja funkcionalnosti.

Mark Zakerberg / Izvor: Profimedia

Ove nove postavke privatnosti pokrenute su u utorak u Irskoj, Španiji, Južnoj Koreji, a globalno će se proširiti sledećih meseci i omogućit će svakom korisniku da odluči hoće li svi ili samo dio podataka koje Fejsbuk preuzme drugdje moći biti povezani s njegovim ličnim računom.

Te informacije, koje američka skupina prikuplja posvuda, na web stranicam, e-trgovini, na aplikacijama putem alata koje Fejsbuk stavlja na raspolaganje drugim reklamnim i firmama koje prate promet ili pretraživanje proizvoda.

Ti podaci sadrže i jednu vrstu aparata koji se koristi za povezivanje, njegov tip i zemljopisni položaj što omogućuje Fejsbuk da ponudi ultra ciljane reklame, koje se skuplje prodaju firmama i ključni su izvor prihoda društvene mreže.

Fejsbuk / Izvor: Profimedia/ilustracija
Piše:
Srbija Danas
22.08.2019. 16:14
Pogledajte više