Fejsbuk sproveo istraživanje! Ko su ANTIVAKSERI i koliko ih ima?

18.03.2021. 19:58
Piše:
Srbija Danas/b92.net
korona virus i Fejsbuk / Izvor: Profimedia
Kompanija Fejsbuk saopštila je da oni koji gaje nepoverenje prema vakcinama protiv koronavirusa, za razliku od pokreta poput Qanona, "ne zaslužuju blokadu".

Kako prenosi Washington Post, Facebook je sproveo istraživanje na osnovu kog su zaključili da se iza nepoverenja u vakcine zapravo nalazi mali broj korisnika koji učestvuje u velikom broju rasprava, a cilj im je da obeshrabre druge i podstaknu ih da se ne vakcinišu.

Nepoverenje u vakcine je dosta starije od društvenih mreža, pa i neki raniji izveštaji Svetske zdravstvene organizacije svedoče da može usporiti čitav proces vakcinisanja.

korona virus i Fejsbuk / Izvor: Profimedia

Prošlog oktobra, Fejsbuk je objavio da će zabraniti sve oglase koje šire laži u vezi sa vakcinama, a u decembru su rekli kako će sklanjati i sve objave sa sličnim dezinformacijama.

Rezultati sprovedenog istraživanja govore o tome da je mnogo objava i komentara koji pripadaju "sivoj zoni" - u pitanju su ljudi koji ne govori direktno laži o vakcinama, ali preuveličavaju nuspojave i slično, i tako se vesti prenose stvarajući negativan utisak tamo gde ga inače ne bi bilo.

Ovoj tezi u prilog ide i potvrda stručnjaka da postoji velika povezanost između Qanon pokreta i grupa koje ne veruju u dobrobiti vakcine protiv koronavirusa.

Poslednja odluka Zakerbergove kompanije jeste da dodaje i informativne oznake na objave koje imaju veze sa vakcinama.

Piše:
Srbija Danas/b92.net
18.03.2021. 19:58
Pogledajte više