IZABRANI SU ZA NAJLOŠIJE: Evo šta je bilo najgore u svetu tehnologije za 2019. godinu

09.01.2020. 11:52
Piše:
Srbija Danas/B92
Laptop / Izvor: Profimedia
Ima svačega ovde...

I 2019. godina donela je mnogo novotarija u svetu tehnologije. Od uzbuđenja zbog ponovne pojave sklopivih telefona i do fame oko 5G, godina je bila prepuna vesti o obećavajućoj novoj tehnologiji koja ima potencijal da "fundamentalno promeni industriju". Ipak, realnost je da se uglavnom radi o proizvodima prve generacije i da je ono što smo od njih dobili, umesto funkcionalnih novih igračaka, mnogo razočaranja.

Nanočip / Izvor: Profimedia/ilustracija

Kolege sa portala Endgadget pripremile su listu najgorih tehnoloških proizvoda u 2019. godini. Većina ih je na listi zbog neispunjenih visokih očekivanja, ali su tu i neki koji su jednostavno loši.

Međutim, nije sve tako crno. Pravljenje grešaka važan je deo procesa učenja i, dok čitamo šta sve to nije valjalo u 2019., računamo na to da će iz ovih grešaka nešto zaista biti i naučeno.

NEĆETE VEROVATI: Ovo je bio NAJPRODAVANIJI gedžet u prošloj godini

NEĆETE VEROVATI: Ovo je bio NAJPRODAVANIJI gedžet u prošloj godini

SADA JAVNO: Objavili poziv za Beta testiranje

SADA JAVNO: Objavili poziv za Beta testiranje

Iznenadićete se kad čujete koje su dve NAJPROFITABILNIJE APLIKACIJE u poslednjih 10 godina!

Iznenadićete se kad čujete koje su dve NAJPROFITABILNIJE APLIKACIJE u poslednjih 10 godina!

Samsung Galaxy Fold

Samsung je možda uspeo da pregura debakl sa modelom Galaxy Note 7, ali je 2019. donela novi problem - recenzenti su bili vrlo kritički najstrojeni prema 2.000 dolara vrednim (ili skupim) Galaxy Fold telefonima. I to je nateralo Samsung da svoj možda i najambiciozniji pametni telefon ikada u roku od nekoliko meseci redizajnira. Ipak, ni to nije rešilo sve probleme. Štaviše, Samsungovi problemi su počeli da utiču na konkurenciju. I Huawei i Motorola su prolongirali lansiranja svojih sklopivih telefona.

Microsoft Surface Pro X

Početni napori Microsofta da napravi Windovs koji može da radi na ARM-u bili su spektakularni neuspesi. Surface Pro X bio je Microsoftov prvi pravi pokušaj Windows-a na Snapdragonu i u pitanju je zaista izvanredan hardver. Ipak, iako je kompanija pokušala da olakšati rekompiliranje Windows aplikacija za ARM64, čitav ekosistem je i dalje trpeo zbog ograničene kompatibilnosti aplikacija. Još gore, mnogima se dešavao "Blue Screen of Death". Jasno je da Microsoft ima još mnogo posla pre nego što bi Windows baziran na ARM-u mogao da bude održiv.

Huawei Mate 30 Pro

Ponekad, priča oko proizvoda uguši raspravu o samom proizvodu. U slučaju telefona Huawei Mate 30 Pro, sukob između SAD-a i Kine i sankcije koje ga prate, ključni su deo priče. Ali one, istovremeno, ometaju i diskusiju o samom telefonu. Mate 30 Pro je ogroman super-premium telefon koji je imao nesreću da ostane bez svoje osnove u poslednjem trenutku. Ne zbog tehničkih, već geopolitičkih razloga.

Sankcije SAD su značile da je Google morao da prestane da podržava nove uređaje te kineske kompanije, pa se Mate 30 Pro našao na tržištu sa open-source verzijom Androida i bez pristupa Google Play-u. U Kini, nedostatak Google aplikacija nije problem jer rivalski ekosistemi tamo cvetaju. Ali na zapadu telefon nije mogao da koristi nijednu aplikaciju koju bi većina očekivala na svom Android telefonu. I to je ogromna šteta, imajući u vidu koliko je dobar Mate 30 hardver, sa predivnim industrijskim dizajnom, divnim ekranom i zapanjujućim kamerama.

Google WearOS

Operativni sistem za pametne satove WearOS možda je napunio pet godina, ali se čini i je prestao da se razvija. Nismo čuli ništa o novom softveru ili funkcijama, niti je ijedno od obećanja o bateriji koja su data u 2018. godini ispunjeno. Satovi da WearOS-om i dalje imaju manje od dva dana trajanja baterije pri prosečnoj upotrebi. Ipak, Google je u novembru kupio Fitbit za 2,1 milijardu dolara, a iz kompanije su naveli da je to prilika da se još više uloži u Wear OS. Ono što se i dalje ne zna je da li će 2020. možda konačno doneti sposobnije i izdržljivije pametne satove sa WearOS-om.

Facebook, Amazon i drugi giganti Silicijumske doline

Tokom 2019. godine, čini se, tehnologija je postala negativac. Svakako, kompanije poput Facebooka, Googlea i Amazona govore da čine svet boljim spajajući ljude, servirajući vam informacije i dostavljajući pakete na vaša vrata. Ali tokom svega toga napravili su i nekoliko pogrešnih koraka, deleći bez dozvole privatne podatke kupaca, omogućavajući dezinformacije i stvarajući toksično okruženje za svoje zaposlene.

Facebook je sigurno bio najgori tokom 2019. godine. Kompanija je pokušala da nadoknadi prošlogodišnje propuste novim naporima usmerenim na privatnost, ali bez mnogo uspeha. Ne samo da je uhvaćen da čuva milione lozinki u običnom tekstulanom formatu, već je tvrdoglavo odbijao da ukloni lažne informacije. Druga tehnološka kompanija koja je grešila je Amazon. Zabrinutost iz prethodnih godina je ostala prisutna, a ove godine pojavile su se vesti o tome da zaposleni u kompaniji koji slušaju vaše razgovore preko uređaja Alexa, dok se radnici u skladištima i dalje žale su se na loše uslove rada.

Ipak, možda i najvažnije pitanja je kako postupaju sa sopstvenim ljudima. Google se navodno osvetio zaposlenima zbog aktivizma na radnom mestu, čak i otpustio nekoliko njih. I druge kompanije suočene su sa sličnim optužbama.

Google Stadia

Cloud-gaming servis koji je napravio Google, nazvan Stadia, i nije toliko loš. Zapravo je dobar i dokaz da je igranje u cloud-u teoretski moguće, donoseći naslove poput Red Dead Redemption 2 i Destiny 2. Ali, samo pod pravim okolnostima. Zbog problema sa internet infrastrukturom, Stadia je nepouzdana i ni izbliza zamenu za tradicionalno igranje "u lokalu". Ovo ne bi bio problem da Google nije obećavao sve ovo i još mnogo toga uoči pokretanja Stadije. Jednostavno rečeno, Google je previše obećao. Da se Stadia lansirana kao beta verzija, lako bi mogla biti na spisku najboljih u 2019. Umesto toga, pošto je Google obećao igranje u oblaku, rezultat je razočaravajuć.

5G

Kada se industrija prvi put okupila oko 5G standarda, predstavljanje je prvobitno bilo planirano za 2020. I uprkos svim problemima došlo je do nekakvog napretka ka široko rasprostranjenom 5G-u, ali se ispostavilo da nema baš mnogo uređaja koji su spremni za 5G. Pametni telefoni koji ga podržavaju su preskupi, i sve dok se kompanije budu više bavile svojim sitnim svađama oko toga ko će biti prvi sa plasiranjem tehnologije potrošači će biti nezainteresovani da uopšte razmišljaju o njegovim prednostima. A to nije način da se započne nova godina.

Piše:
Srbija Danas/B92
09.01.2020. 11:52
Pogledajte više