BOLEST NIJE JEDINA OPASNOST: Pandemija korona virusa se masovno koristi za ovu vrstu PREVARA!

27.04.2020. 14:56
Piše:
Srbija Danas/PC Press
korona virus / Izvor: Reuters
Sramota!

Desetine grupa koje podržavaju vlade koriste teme vezane za COVID-19 kao mamce za phising i malver prevare, upozorila je juče, 22. aprila, Google-ova grupa za analizu pretnji (Threat Analysis Group – TAG).

korona / Izvor: Profimedia/ilustracija

Jedna kampanja poslala je lažne poruke od lanaca brze hrane službenicima američke vlade. Taj phising pokušaj ponudio je besplatne obroke i kupone kao odgovor na COVID-19 i poslao linkove do lažnih online opcija za naručivanje i dostavu u pokušaju da dobije kredencijale Google naloga.

Vlasnicima Nintendo konzola su ugroženi profili

Vlasnicima Nintendo konzola su ugroženi profili

Neki mobilni operateri počeli sa korišćenjem 5G mreže

Neki mobilni operateri počeli sa korišćenjem 5G mreže

Mesindžer za decu lansiran u više od 70 zemalja

Mesindžer za decu lansiran u više od 70 zemalja

TAG kaže da nije upoznat da je bilo koji nalog ugrožen tom kampanjom. Većina poruka je poslata u spam ili je blokirana od strane domena koristeći Safe Browsing. Činjenica da grupe koje podržavaju vlade koriste COVID-19 za širenje malvera i krađu kredencijala je uznemirujuća, ali nije iznenađujuća. „Generalno, ne vidimo opšti porast phishing napada od strane grupa koje podržava vlada; ovo je samo promena taktike“, napisao je Google-ov TAG tim.

Porast sajber napada na zdravstvene ustanove

TAG je takođe uočio porast pokušaja sajber kriminala prema internacionalnim zdravstvenim organizacijama kao i unutar SAD, poput mejlova koje se povezuju na domen koji lažira stranicu za prijavu Svetske zdravstvene organizacije. Kao odgovor, TAG dodaje viši prag za prijavu i oporavak Google naloga na više od 50.000 veoma rizičnih naloga.

Da bi podržao veću istraživačku zajednicu za bezbednost, Google nudi više od 200.000 dolara bespovratnih sredstava u okviru novog Fonda za istraživanje ranjivosti u vezi sa COVID-19. Kaže da očekuje da vidi nove mamce i šeme i da će nastaviti da radi na borbi protiv njih.

Piše:
Srbija Danas/PC Press
27.04.2020. 14:56
Pogledajte više