Nadzor zdravlja i nakon pandemije

04.06.2020. 22:50
Piše:
Srbija Danas/PC Press
Kamere / Izvor: Profimedia
Zanimljivo...

Grad u Kini planira da svoju aplikaciju za praćenje kontakata pretvori u trajni zdravstveni treker, produbljujući strahove da će tehnologija nadzora uvedena u borbi protiv COVID-19 nadživeti pandemiju.

Kamera za nadzor / Izvor: Profimedia

Vlasti u istočnom gradu Hangzhou predložile su kombinovanje medicinske dokumentacije, rezultata fizičkih pregleda i podataka o načinu života kako bi se stvorio zdravstveni sistem za građane. Zvaničnici su rekli da će sistem biti „firewall za poboljšanje zdravlja i imuniteta ljudi“, prenosi Guardian. Cilj im je da aplikaciju lansiraju krajem sledećeg meseca.

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Svakom od 10 miliona stanovnika grada dodeliće se zdravstveni bedž u boji na osnovu upoređivanja ovih podataka i ocene od 1-100 koja će se koristiti za kreiranje zdravstvenih rangiranja. „Istovremeno, možemo koristiti velike podatke za procenu zdravstvenog stanja u zgradama, stambenim zajednicama i preduzećima“, rekao je šef zdravstvene komisije u Hangzhou Sun Yongrong.

Jaka negativna reakcija na nadzor raste

Sistem Hangzhou-a je prvobitno korišćen za identifikovanje rizika od infekcije građana praćenjem njihovih kretanja i zdravlja. Njihov virusni status dodat je QR kodu koji je pokazao da li treba da budu u karantinu ili može da im se dozvoli da se kreću gradom.

Zdravstvene kodove vodila je kompanija za mobilno plaćanje Alipay, koja je za CNBC rekla da je „nijedna stranka nije kontaktirala u vezi s ovim projektom.“ Veb stranica zdravstvene komisije Hangzhou-a sugerisala je da grad napreduje sa planovima bez obzira što dodatno podstiče tenzije u vezi sa digitalnim nadzorom u Kini.

Kritičari se brinu da sistem neće čitati samo njihove lične zdravstvene podatke, već će ih takođe koristiti za selekciju kandidata za posao i kreiranje specifičnih paketa cena za osiguranja. Za druge države koje koriste tehnologiju nadzora za borbu protiv koronavirusa, planovi pokazuju da privremene mere bezbednosti mogu brzo postati trajne.

Piše:
Srbija Danas/PC Press
04.06.2020. 22:50
Pogledajte više