SVE VREME SPAVAMO POGREŠNO? Pametni krevet stiže da nas nauči kako da spavamo bolje (VIDEO)

11.08.2022. 15:55
Piše:
Srbija Danas/Mondo
pametan krevet / Izvor: Profimedia
Svaki dan naučimo nešto novo, pa i to da ljudi do sada nisu znali kako bi trebalo da spavaju…

Nakon što vidite ono što Sleep Number kompanija nudi jedini zaključaj jeste da niko od nas dosad nije znao kako se pravilno spava.

Srećom po sve nas tu je Sleep Number 360, nova generacija pametnog kreveta, koji će nas ušuškati i uspavati na jedini pravi način.

Svetlosni efekti, audio reprodukcija tačno određene frekvencije, osvetljenje sa odabranim spektrom svetlosnog snopa i mehanički podesiv dušek samo su neke od opcija novog Sleep Number 360 kreveta koji je predstavljen na CES 2022 sajmu u Las Vegasu.

Pre svega, krevet bi trebalo postaviti tik do zida sa svih strana, odvojen toliko da pored njega može komotno da se prođe i to zbog svetlosnih efekata, koji se emituju iza, ispod i oko strana kreveta, kako bi naš mozak ušao mirnije u stanje spavanja.

Nakon toga kreću audio efekti koji smanjuju okolnu buku i reprodukuju zvuk frekvencije idealne za uspavljivanje i to na način da odmaraju mozak i pomažu odmor čitavog tela. Takođe, ako se pre spavanja čita ugrađene su četiri posebne svetiljke čije osvetljenje ne sadrži loše delove svetlosnog spektra, bez obzira na to čitate li na ePaper uređaju, telefonu ili klasičnu knjigu. Na ovaj način ne zamaraju se oči, a mozak se ne napreže zbog plavičaste svetlosti koja se smatra štetnom ne samo za oči, nego i nervni sistem.

Veštačka inteligencija u krevetu tj. njegovim senzorima prati ritam sna, otkucaje srca, disanje, hrkanje i druge pojave tokom spavanja, pravi kontinuirane izveštaje i u stanju je da pomogne korisniku da spava lepše i kvalitetnije i to u saradnji sa medicinskim stručnjacima. U krevetu se nalazi i mehanizam koji mehanički može da napravi najbolji položaj za svakog ko na njemu spava, da podigne uzglavlje ili se “prelomi“ na određenim delovima bez oštećenja dušeka koji je hipoalergijski.

Na Sleep Number 360 krevet montirane su i police na izvlačenje koje se mogu podesiti na potrebnu visinu ili daljinu, džepovi za gedžete sa punjačima, kao i ručke za izvlačenje oko celog kreveta koje s mogu upotrebljavati za lakše leganje ili ustajanje iz kreveta. Rameni deo spavača i glava mogu da se podignu bez pomeranja kičme, a postoje i grejači za stopala. U krevetu se nalazi i sistem za ventilaciju, a Sleep Number 360 meri i temperaturu spavača, za svaki slučaj i non-stop.

Uz krevet se isporučuje i aplikacija pomoću koje je moguće koristiti opcije kreveta i pratiti parametre zdravlja koje meri, čitati savete u odnosu na njih i kontaktirati svog doktora ili dežurnu službu, ako je to neophodno i povezan.

Nažalost, smart verzija kreveta nema još uvek formiranu cenu i pojaviće se tek 2023. godine. Ipak, osnovna verzija kreveta bez pametnih funkcija biće dostupna odmah u odabranim zemljama sveta za početak, po ceni od 1.100 evra i sadržaće “spreman za smart opcije“ oznaku. Na taj način će po za sada još uvek neobjavljenoj ceni svako ko to želi moći da dokupi pamet u “količini“ koja je potrebna.

Da li biste spavali na ovakvom krevetu?

 

Piše:
Srbija Danas/Mondo
11.08.2022. 15:55
Pogledajte više