SVI GA IMAJU: A da li je Instagram opasan za tinejdžere? Ovo je odgovor

08.04.2017. 08:32
Piše:
Srbija Danas/B92
devojčica sa telefonom / Izvor: Profimedia
Bićete iznenađeni.

Fotografije na Instagramu sa svojim pratiocima dele brojne zvezde, blogeri različitih usmerenja, "obični" korisnici, ali i deca i tinejdžeri. Oni su bili ciljna grupa istraživanja Univerziteta u Luvenu, koje se bavio uticajem te društvene mreže na mlade.

FEJSBUK GORI, INSTAGRAM SE RUŠI! Ova fotka je ZAPALILA internet, kada je vidite biće vam SVE jasno

Rezultati te studija su pokazali da neki adolescenti upotrebom Instagrama mogu da ojačaju svoja prijateljstva. Stručnjaci belgijskog univerziteta su 2013. i 2014. godine istraživali i analizirali korišćenje različitih društvenih mreža, na osnovu različitih indikatora psiholoških stanja: simptoma depresije, zadovoljstva životom i usamljenosti.

"LEZI LEBU DA TE JEDEM": Ako imate instagram možete lako da uzmete 4.000 evra

instagram / Izvor: Profimedia

Kod od nekih ispitanika, posle šest meseci, zabeležen je porast depresije, dok je kod drugih Instagram doveo do bližih prijateljstava i jačeg osćanja da ih drugi cene i vole. Zbog toga je kod ispitanika iz druge grupe adolescenata uočen niži stepen depresije.

- Ova vršnjačka grupa mogla bi da bude veoma izložena uticajima Instagrama, zbog njegove rastuće popularnosti među mladima i rasta simptoma depresije u toj fazi života - kaže Elin Frison sa Univrziteta u Luvenu.

Ona navodi i da je studija pružila bolji uvid u ishod korišćenja te društvene mreže među mladima, kao i njegove štetne i dobre uticaje.

 

Piše:
Srbija Danas/B92
08.04.2017. 08:32
Pogledajte više