A TVRDE DA SU INOVATIVNI: Ajfon mnoge stvari kopirao sa uređaja sa Android sistemom

06.05.2018. 11:34
Piše:
Srbija Danas/Klix.ba
Ajfon / Izvor: Profimedia/ilustracija
Evo i koje!

Uprkos tome što Epl tvrdi da je najinovativnija tehnološka firma na svetu dosadašnji postupci govore kako je Epl dosta toga na Ajfonu kopirao od mobilnih uređaja sa Android sistemom.

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA FEJSBUKA: Evo koje osobe mogu da vide SVE vaše podatke!

Epl je prošle godine predstavio Ajfon X koji za razliku od ranijih verzija Ajfona ima Face ID, odnosno mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica. "Mashable" navodi da je Samsung još 2011. godine predstavio uređaj koji raspolaže tehnologijom za prepoznavanje lica. Ajfon X je prvi model kompanije Epl koji ima OLED ekran umesto njihovog tradicionalnog LCD ekrana. Međutim, Epl nije prva firma koja je koristila OLED u svojim telefonima s obzirom na to da su godinama pre Nokia, Samsung i Motorola koristile ovu tehnologiju. Slično je i sa bežičnim punjenjem baterija novih verzija Ajfona koji su predstavljeni prošle godine. Naime, Gugl je još 2013. godine ponudio ovu opciju na telefonu Nexus 4, a ubrzo nakon toga isto je uradio i Samsung. Jedna od glavnih prednosti Ajfona 8, Ajfona 8 Plus i Ajfona X jeste svakako brzina punjenja baterija. Tako je novije verzije Ajfona moguće napuniti do 50 posto za 30 minuta. Međutim, brojni uređaji na Android sistemu već godinama koriste sistem brzog punjenja telefona.

ajfon / Izvor: Profimedia

Gugl je 2015. godine omogućio korisnicima opciju Ambient Display-a, odnosno da mogu da čitaju notifikacije bez otključavanja telefona. Jako sličnu nadogradnju Epl je uveo 2016. godine omogućavajući korisnicima Ajfona brzu i laku proveru telefona tako što mogu da vide datum, vreme i notifikacije, a da i ne otključaju ekran.

Zbog Ajfona X i Samsunga Galaksi S8 prošla godina definitivno je bila godina mobilnih uređaja s edge-to-edge ekranima. I ovu inovaciju godinu dana ranije predstavila je kineska kompanija Xiaomi i to na uređaju Mi Mix.

 

Piše:
Srbija Danas/Klix.ba
06.05.2018. 11:34
Pogledajte više