VELIKI JUBILEJ! Iz Tvitera stižu sjajne vesti!

23.08.2017. 22:08
Piše:
Srbija Danas
Tviter / Izvor: Profimedia
Proslava!

Pre deset godina, preduzetnik Kris Mesina prvi puta je tvitovao sa hastagom “#barcamp”, te time promenio Twitter zuvek.

Od tada, retko ko doživljava “#” kao simbol za broj, već kao simbol za interakciju na Internetu o nekoj temi.

Svoj začetak ima u IRC (Internet Relay Chat) sistemu za dopisivanje, gde je imao sličnu namenu, omogućavanje grupnih razgovora.

Na Twitteru se pojavile prve fotografije Samsung S6

Trenutno se hashtag na Twitteru koristi prosečno 125 miliona dnevno. Pre deset godina, najpopularniji hashtag je korišćen samo 9.000 puta, dok se trenutno najpoplarniji hashtagovi mogu pojaviti u tvitu i do 300 miliona puta dnevno.

Među današnjim popularnijim su #OOTD (Outfit of the day) koji se pojavi dva miliona puta dnevno, te #ThrowbackThursday, koji se koristi oko 120 miliona puta svaki četvrtak.


Zanimljivo je da su osnivači Twittera potpuno ignorisali ideju korištenja hashtagova. Mesina se čak pojavio i u Twitterovom odseku kako bi im prodao ideju hashtaga.

Budući da su tada još uvek bili popularni mobilni sa numeričkom tastaturom, a Mesina je često bio na IRC, tipka “#” činila se logičnom.

Twitter nalog / Izvor: Profimedia/ilustracija

Međutim, Twitter je tada bio nestabilan, sa gotovo svakodnevnim prekidima u radu, pa ga nisu niti stigli odmah implementirati.

Mesinu to baš i nije obeshrabrilo, pa je svejedno počeo tvitati s hashtagovima. Trebalo je i proći neko vrijeme da se funkcija implementira u Twitter u sadašnjem obliku sortiranja twitova. Hashtagovi su naročito popularni kada su u toku popularna događanja poput MTV Awardsa i dodjele Oskara. Twitter je i uveo posebni emoji koji će raditi 24 sata, a potrebno je samo u tvit postaviti Hashtag10.

Piše:
Srbija Danas
23.08.2017. 22:08
Pogledajte više