Počelo je: Prva američka država koja je zabranila TikTok

18.05.2023. 15:14
Piše:
Srbija Danas/B92
tik tok i instagram / Izvor: Profimedia
Debata oko prisustva TikTok-a u Sjedinjenim Američkim Državama aktuelna je već neko vreme. Međutim, sve je ostalo na njima i do sada nismo imali konkretne poteze američkih vlasti. To se ovih dana promenilo jer je jedna američka država postala prva koja je zvanično zabranila popularnu aplikaciju na svojoj teritoriji.

Montana je prva američka država koja je napravila ovaj potez. Guverner Greg Đanforte potpisao je zakon kojim se zabranjuje rad TikToka u ovoj državi počevši od 2024. godine.

Ipak, očekuje se da će se ova odluka naći pred sudom, što bi moglo da odloži njenu implementaciju. U svakom slučaju, prvi korak je napravljen, a sada će uslediti pravna borba.

instagram i tiktok / Izvor: Profimedia

Prema potpisanom zakonu, TikTok će biti zabranjen u Montani, a prodavnice aplikacija moraće da blokiraju mogućnost korisnicima da je preuzmu.

TikTok i prodavnice aplikacija suočiće se sa dnevnim kaznama od 10.000 dolara ako ne budu poštovale zakon.

Ovakav potez vlasti Montane stavlja u centar pažnje potencijalni sukob između državnih propisa i zaštite prava iz Prvog amandmana. Tako je TikTok već osudio ovaj zakon, tvrdeći da krši prava njegovih korisnika iz Prvog amandmana.

Portparol TikToka je naglasio pozitivan uticaj platforme, navodeći da je ona osnažila stotine hiljada ljudi širom Montane. Oni uveravaju stanovnike Montane da mogu da nastave da kreiraju na TikToku i zarađuju za život.

Zastupnici u Montani, kao i službenici u drugim delovima zemlje, izrazili su zabrinutost zbog veza TikToka sa ByteDance, kineskom kompanijom. Oni tvrde da kinesko vlasništvo nad aplikacijom predstavljanja rizik za lične podatke američkih korisnika. TikTok je ove navode kategorično negirao.

Montana je započela, čeka se reakcija TikTok-a, a onda i reakcija glavnih američkih institucija. Ako TikTok ne bude poštovao zakon, moguće je da bude ugroženo njegovo prisustvo širom SAD-a.

 

Piše:
Srbija Danas/B92
18.05.2023. 15:14
Pogledajte više