ŽELELI SU DA SAKRIJU! Majkrosoft HAKOVAN 2013. godine: Podaci su korišćeni za NAPADE na korisnike!

19.10.2017. 08:19
Piše:
Srbija Danas/Klix.ba
Microsoft logo / Izvor: Profimedia/ilustracija
Procurele informacije!

Pre četiri godine hakeri su upali u Majkrosoftove tajne servere za praćenje softverskih bagova i ukrali podatke o ranjivosti njihovih softverskih proizvoda. Ti podaci su kasnije iskorišćeni za napade na korisnike, developere i kompanije, piše Rojters.

Majkrosoft nikada nije službeno priznao napad koji se dogodio tokom 2013. godine. Do tih saznanja naknadno su došli novinari Rojtersa, dok su radili intervjue sa bivšim zaposlenima Majkrosofta.

Antivirus mogućnosti - Chrome ima dobre vesti za vas

Prema njihvom pisanju, Majkrosoft je odluku o tome da će sve prećutati doneo posle interne revizije u kojoj su zaključili da su ranjivosti korišćene u kasnijim hakerskim napadima. Majkrosoftova istraga oslanjala se na automatizovani sistem prijave grešaka, poput onih za rušenje sistema. Napadi koji su se dogodili posle hakovanja tajnih servera retko su izazivali rušenje sistema pa Majkrosoft nije mogao odmah da ih primeti.

Microsoft Kina kancelarije / Izvor: Profimedia

Prvi hakerski napad otkriven je relativno brzo, odmah 2013. godine, ali još nije ustanovljeno ko je odgovoran. U istom periodu, hakeri su napadali i druge kompanije poput Fejsbuka, Epla i Tvitera.

Fejsbuk je tada bio prva kompanija koja je priznala da su hakovani. Sedmicu kasnije, Majkrosoft je priznao da su neki njegovi zaposleni takođe bili napadnuti, ali nisu priznali da su im hakeri probili u tajni server.

Priznali su samo da je napadnut manji deo računara, uglavnom unutar njihove Mac divizije. Tada nisu imali nikakve indikacije niti dokaze da su napadnuti i njihovi korisnici pa su obećali da će nastaviti istragu i objaviti šta su ustanovili.

 

Piše:
Srbija Danas/Klix.ba
19.10.2017. 08:19
Pogledajte više