AKADEMSKI VAJAR - VOJIMIR DEDEIĆ: Život je čudo, od nas zavisi kako ćemo ga prepoznati!

28.12.2016. 11:05
Piše:
Srbija Danas
Vojimir Dedeić / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/TV Bačka Vrbas/VRBAS.net
Ljubav prema umetnosti jača od svega...

Za akademskog vajara Vojimira Dedeića 2016. godina ostaće upamćena kao godina u kojoj je obeležio 40 godina od prve samostalne izložbe. Povodom obeležavanja četvrte decenije, u Galeriji Kulturnog centra Vrbas izloženo je 25 skulptura i objekata Vojimira Dedeića. Ovaj važan kulturni događaj bio je povod za razgovor sa našim istaknutim akademskim umetnikom.

Ljubav prema umetnosti Vojimiru Dedeiću rodila se u najranijem detinjstvu, još u osnovnoj školi. Ključan trenutak koji mu je odredio umetnički put bio je polazak u srednju umetničku školu u Herceg Novom.

Zadužbina Ive Andrića obeležila 40 godina rada

-  Susret sa drugovima sličnim po interesovanju i predavačima kao što su: Đorđe Pravilović i Luka Berberović mi je potvrdio ispravnost mog životnog opredeljenja - priča Vojimir Dedeić za portal Srbija Danas.

Tokom četiri decenije umetničkog rada Vojimir Dedeić je imao više od pedeset, samostalnih ili grupnih izložbi, koje su pobudile veliko interesovanje publike ali i kritike.

 Među mnogobrojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, posebnu važnost za našeg istaknutog umetnika ima izložba u Novom Sadu 1996. godine u Muzeju savremene likovne umetnosti.

- Izložba u Novom Sadu 1996. godine u Muzeju savremene likovne umetnosti kojom sam započeo izlaganje ciklusa skulptura-objekata (a koji još uvek traje) označila je potvrdu mog interesovanja.

Vojin Dedeić / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Vojimir Dedeić živi i radi u Vrbasu kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji „Žarko Zrenjanin“. Za našeg istaknutog vajara rad u školi sa tradicijom dugom 200 godina predstavlja zadovoljstvo tim povdom pitali smo ga šta je presudilo da se opredeli za prosvetno-pedagoški rad.

- Mladost je maštovita, bliska svakom  umetniku. Raditi u takvoj sredini bilo je logično i prihvatljivo. Usmeravati one koji su spremni da prihvate sugestije i uživati u razbuktaloj mašti mladih ljudi bilo je odlučujuće, kaže Vojimir Dedeić.

ZIMSKA ČAROLIJA U KOMBANK ARENI: "Petar Pan na ledu" od večeras u Beogradu! (FOTO)

Sa našim sagovornikom razgovarali smo i o mladima u Srbiji i koliko je teško kod današnje omladine probuditi interesovanje prema umetnosti.

- Ljubav prema umetnosti nije uslovljena ni vremenom ni prostorom. Talenat prati ljubav prema umetnosti i radu. Umetnici rade, stvaraju u svim vremenima pa i u ovim – turbulentnim. To dokazuje pojava velikog broja talentovanih slikara i vajara.

Piše:
Srbija Danas
28.12.2016. 11:05
Pogledajte više