Sto godina od premijere koncerta Petra Stojanovića

07.04.2017. 18:29
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Simfonijski orkestar / Izvor: Profimedia/ilustracija
Obeležavanje velikog jubileja u Kolarčevoj zadužbini.

Nakon 100 godina od premijere Drugog violinskog koncerta Petra Stojanovića, Beogradska filharmonija će danas izvesti to delo u Kolarčevoj zadužbini pod upravom Eiđija Ouea. 

Jedan od najznačajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanović poznat je po svojim violinskim koncertima. 1916. godine u Pragu je izveo koncert broj 2 koji se i danas  smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem.

U SRCU RATA: Nova selekcija Beldocs festivala “Kreacija vs. destrukcija”

 Međutim, zbog nepostojanja orkestarskog materijala, nestao je sa koncertnih podijuma više od 50 godina. U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nađe na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa "Za avanturiste". 

Ršumović: Nije lako biti pesnik, ali je mnogo lepo

Zahvaljujući Mirjani Živković, kompozitoru i profesoru FMU u penziji, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremljeno za izvođenje. Glavna uloga poverena je Mirjani Nešković, zameniku koncertmajstora Beogradske filharmonije koja će nastupiti kao solista pred svojim orkestrom. 

MRAČNA STRANA LEGENDARNOG GLUMCA: Otkrivena NAJTUŽNIJA tajna Marlona Branda

- Mislim da je najveća privilegija, kao i izazov svirati pred svojim kolegama. Očekivanja su nešto što može da vas pokopa ili da vam da vetar u leđa. U mom slučaju to je ogromna inspiracija. Koncert je napisan u duhu romantizma, ima toliko mogućnosti za lični pečat tako da sam uživala pripremajući ga. Radujem se svakoj sekundi koju ću provesti ispred orkestra -  rekla je Mirjana. 

Piše:
Srbija Danas/Tanjug
07.04.2017. 18:29
Pogledajte više