Volite balet, a nemate ništa novo da pogledate? Imamo super vest za vas - POČINJE BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

20.03.2017. 09:01
Piše:
Srbija Danas
balet / Izvor: Foto: Ljubaznošću Beogradskog festival igre
Beogradski festival igre, uz podršku kompanije Vip mobile, i ovog proleća donosi najnovija ostvarenja svetskih produkcija u našu zemlju.

Izvanredni Balet BC iz Vankuvera otvoriće 24. marta u Sava centru 14. ediciju festivala, koreografijama koje potpisuju Kristal Pajt i Šaron Ejal, dok će novosadska publika ovaj plesni spektakl moći da pogleda već u subotu  25. marta. Festival će trajati do 11. aprila, do kada će svi ljubitelji igre u Beogradu i Novom Sadu biti u prilici da uživaju u nastupima 15 kompanija iz 10 zemalja sveta.

Razigravanje pred 14. Beogradski festival igre

Balet / Izvor: Foto: Ljubaznošću Beogradskog festival igre

Publika će imati priliku da upozna, između ostalih, holandski “Intordans“ koji će se predstaviti koreografijama koje potpisuju Mauro Bigonceti, Sidi Larbi Šerkauji i Dimitris Papajoanu, zatim kompaniju Akrama Kana koji dolazi sa predstavom „Koto deš” prilagođenu i mlađoj publici, kompaniju Helene Valdman čija predstava će biti i međunarodna premijera, trupu „Kinetički kolektiv“, Škotski plesni teatar, vankuverski „Kidd Pivot“, ali i Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, koji gostuje u Srbiji nakon mnogo godina.

Balet / Izvor: Foto: Ljubaznošću Beogradskog festival igre

Za sve ljubitelje festivala u Beogradu, ove godine po prvi put biće organizovan i direktan prenos otvaranja festivala, gostovanja Baleta Britanske Kolumbije iz Vankuvera, kao i uručivanje nagrade „Vip poziva“ izvršnom direktoru ove kompanije, Branislavu Henselmanu. Prenos će biti  realizovan u realnom vremenu, od 20h na Trgu Republike, ljubaznošću grada Beograda, uz tehničku podršku kompanije Vip mobile. Za kvalitetan prenos događaja, koristiće se brza Vip 4G mreža, koja u ovom trenutku ima najveću pokrivenost u Srbiji.

OVO SE ČEKALO: Mlade balerine najavile Beogradski festival igre

Balet / Izvor: Foto: Ljubaznošću Beogradskog festival igre

Priznanje „Vip poziva“ dodeljuje se sedam godina zaredom u nameri da se festivalskoj publici svake godine predstavi po jedan istaknuti domaći plesni stvaralac koji živi i radi van Srbije. Na ovaj način naši baletski umetnici, bilo da su igrači, koreografi, direktori baletskih kompanija, repetitori ili pedagozi, dobijaju mogućnost da domaćoj javnosti nakon mnogo godina predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

 

Piše:
Srbija Danas
20.03.2017. 09:01
Pogledajte više