BRAVO! Pogledajte kako su ovi mladi fantastični ljudi oživeli sliku staru 132 godine! (FOTO)

18.07.2018. 10:10
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat / Izvor: Foto: Facebook prinscreen/Kulturbunt
Jedan mali detalj se razlikuje!

Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat je prva slika koju je francuski slikar Žorž Sera radio u potpunosti tehnikom, nazivanom različitim imenima - poentilizam, divizionizam, neoimpresionizam. Ova slika se često smatra njegovim manifestom slikarstva. Slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja (FOTO)

Žorž Sera je skoro dve godine slikao Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat (1884.-1886.), fokusirajući se na pejzaž u parku.

Nedeljno popodne na ostrvu Grand Žat / Izvor: Foto: Facebook prinscreen/Kulturbunt

Uradio je brojne pripremne crteže i skice u boji, u kojima je detaljno analizirao svaki odnos boje i svaki vid prostora slike, i posebno se koncentrisao na pitanja boje, svetlosti i forme.

Ove pesme su postale popularnije od filmova iz kojih su potekle! (VIDEO)

Odlazio je u park i pravio mnogobrojne skice različitih figura da bi dobio njihove savršene forme. Na velikom broju skica pažljivo je islikavao pojedinosti iz prirode opredelivši se za geometrijske oblike. Često je posećivao Luvr i u čuvenom muzeju obilazio prostorije u kojima su izloženi predmeti iz Egipta.

Taj uticaj je vidljiv na slici, jer je mnoge likove naslikao iz profila. Zabeleženo je da je isecao stranice iz modnih časopisa da bi verno naslikao haljine žena na platnu.

PRIZNALA NAKON 6 DECENIJA: Reči naše glumice Eve Ras nateraće vam SUZE na oči - Nikada nisam bila...

Sada su se Jovana Zarubica i Oliver Živković setili da "ožive" ovo umetničko delo u duhu modernog vremena i na Paliću postavili ljude u poze i položaje kao sa slavne slike.

Interesantan je detalj da devojke koje sede na travi, od kojih jedna drži suncobran, u modernoj verziji ove slike imaju mobilni telefon umesto buketa cveća - ali sve u svoje vreme.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
18.07.2018. 10:10
Pogledajte više