KULTURA JE DOSTUPNA SVIMA: Direktor CEBEF-a Damir Handanović za SD najavio brojne kulturne manifestacije

27.10.2018. 18:08
Piše:
Srbija Danas
Damir Handanović / Izvor: Srbija Danas
Trećeg dana "Media market-a" gost štanda portala Srbija Danas.com bio je kompozitor i direktor Centra beogradskih festivala Damir Handanović.

Kada spomenemo muziku i muzičko stvaralaštvo u Srbiji, ali i regionu, ime Damira Handanovića samo iskače u prvi plan.  Njegov rad i stvaralaštvo, kreirali su neke od najvećih hitova na muzičkoj sceni koji se mogu svrstati u evergrinove.

Ceca, Nataša Bekvalac, Ana Nikolić, Haris Džinović, Nikola Rokvić, samo su neke od velikih zvezda sa kojima Damir i danas sarađuje. A njihovi najveći hitovi, uglavnom su produkt njegovog komponovanja i muzičkog nadahnuća.

Da muzika ne poznaje granice, a da je muzički dar nešto na čemu mora vredno i predano da se radi najbolji primer je upravo ovaj mladi kompozitor. Njegov multitalenat krunisan je pre tri meseca, kada je postavljen na mesto direktora CEBEF-a (Centra beogradskih festivala) a gde je za relativno kratko vreme pokazao da je je bio najbolji izbor i pravi čovek za tu poziciju. 

Damir Handanović / Izvor: Srbija Danas

Posebno interesantan bio je Damirov put od učenika elektrotehničke škole, do diplomiranog pravnika, a sve vreme u njegovom životu odzvanjala je melodija, pa se uporedo sa obrazovanjem bavio i komponovanjem.

Otkud jedan diplomirani pravnik sa srednjom elektrotehničkom školom u muzičkim vodama?

- Ja sam posle srednje elektrotehničke škole upisao prava u Novom Sadu, zatim sam završio master studije Unutrašnjih poslova, a muzikom sam počeo da se bavim sa 14 godina uz oca (pevača Paška Handanovića) a kasnije sam u tom polju ostvario zavidne rezultate.

Još kao dete, bio sam inspirisan radio predajnicima, te sam zato upisao elektrotehničku školu. Kasnije sam zavoleo autorsko pravo, ali me sve vodilo na Unutrašnje poslove. Kada ovako govorim šta sam sve radio i ostvario, da mi je neko pričao ne bih mu verovao.

Kao dete počeli ste da radite na radio stanicama i svoj glas pozajmili u preko 600 reklama.

- Tako je. Ja sam možda bio čak i najmlađi muzički urednik najslušanijih radio stanica u Beogradu i Srbiji. Sve je to rezultat ljubavi prema muzici, što je suštinski i deo kulture, tako da sam povezao i uskladio svoje obrazovanje i ljubav prema muzici. Ali moram napomenuti, da je pored mog muzičkog stvaralaštva, autorsko pravo najlepša oblast prava, jer štiti intelektualnu svojinu koju niko ne može da vam oduzme.

Damir Handanović / Izvor: Srbija Danas
Sarađujete sa Brenom, Cecom, Natašom Bekvalac, Dženanom, Anom Nikolić - ko je najzahtevniji za saradnju?

- Znate kako, ja ne bih bio na ovom mestu danas da sam delio ljude. Svako ko je došao kod mene i bio dobar interpretator, to jest imao taj iks faktor da može da pridobije široku publiku dobijao je najbolje od mene. Bila to Ceca, Brena, ili primera radi neki Pera, Đura, Milena, ja sam davao sve od sebe, i da je bilo drugačije ja danas ne bih bio na ovom mestu.

Kako doći do titule najpopularnijeg kompozitora na Balkanu? Da li vi birate za koga komponujete ili...?

- Kada ste manji autor bavite se "pijacom". Pravite pesme u nedogled, zovete i velike zvezde i manje popularne izvođače, nudite im pesme i to je razvojni put koji vam, ukoliko posedujete kvalitet, može doneti uspeh.

Posle tog razvojnog puta ulazite u "visoku klasu" gde izvođači dolaze namenski da im vi radite pesme. Ja već šest-sedam godina radim pesme namenski. Trudim se da neko kao afirmisana zvezda ne izgubi svoj lični identitet, a da opet publici ponudi kvalitetan i moderan sadržaj.

Poznato je da sjajno sarađujete sa Marinom Tucaković. Kako se ona oseća sada?

- Marina je dobro, počeli smo da radimo, što je najbitnije. Samim tim što je počela da radi već se oseća bolje. Marina je borac, uspela je da to izgura i nadamo se da će tako i ostati

Bili ste član žirija Pinkovih zvezda. Kako gledate na muzička takmičenja danas?

- Apsolutno podržavam sva takmičenja koja dolaze iz sveta. Ja sam jedan od tvoraca Pinkovih zvezda, zajedno sa Željkom i Milicom Mitrović i jako mi je drago što je Pink televizija uspela da iznedri dosta dobrih umetnika. Ipak, svi ti talenti koji su isplivali moraju da se bore dalje, neki imaju svoju srećnu zvezdu, neki ne. Sve je to, kako Marina i ja volimo da kažemo kosmička pravda, ili nepravda.

Damir Handanović / Izvor: Srbija Danas
Direktor ste CEBEF (Centar beogradskih festivala) tri meseca. Kakvi su vaši utisci?

- Pored stalnih manifestacija mi imamo i kreiramo i sopstveni program. Moje vatreno krštenje i prvi samostalni program bio je nastup Femi Kutija na Kalemegdanu gde smo okupili više do 16 hiljada ljudi. Uspeli smo da jednu takvu zvezdu dovedemo odmah sa američke turneje, što je jako bitna stvar jer je takva svetska muzička atrakcija prepoznala Beograd kao stejdž na kojem bi trebalo da nastupi odmah posle američke turneje.

Nedavno je završen 50. jubilarni Bemus festival gde je fantastični Najdžel Kenedi nastupao na samom otvaranju. Publika je bila oduševljena, kritičari su zaćutali, a šta vi kažete?

- Svi kritičari i skeptici su zaćutali posle Bemusa, jer nikada do sad na koncertu klasične muzike niste imali otvoren Balkon u Centru Sava. Eto, Damir Handanović koji komponuje za Cecu doveo je Najdžela Kenedija na otvaranje Bemusa, svetskog vrhunskog virtuoza na violini, doveo je Ramona Vargasa, jednog od najboljih tenora današnjice. Imali smo Beogradsku filharmoniju posle 10 godina na Bemusu, sve to jasno govori neke stvari.

Učestvovali ste u organizaciji koncerata najvećih svetskih zvezda u Beogradu. Neki od njih su AC/DC, Metalika, Rolingstons, Brajan Adams... Mora se reći da je to bila sjajna referenca za preuzimanje funckije direktora CEBEF?

- Učestvovao sam u ekipi koja je radila analitiku tih nastupa, nisam direktno dovodio te zvezde, ali sam savetodavno sarađivao sa organizatorima. Primera radi, preko deset sastanaka sam imao samo za Rolingstonse. Sad, neki su našli da kritikuju, jer tvrde da nema mog potpisa na tim projektima, ali opet kažem - imate organizatore tih događaja, pa je lako proveriti koliki je moj doprinos u tome.

0d 15. decembra čeka nas "Beogradska zima"?

- "Beogradska zima" je projekat koji je bogat sadržajem prvenstvrno za decu, ali i za odrasle u koju spada i doček Nove godine i to tri dana ovog puta. Uveli smo i neke novine koje će se najviše dopasti najmlađima. Posebno bih istakao klizalište i po prvi put sankalište na Trgu Nikole Pašića, zatim gejming zona, takođe prvi put.

Biće dosta edukativnih radionica, kao radionica za decu koja su ometena u razvoju u koje će biti uključeni NURDOR i UNICEF. Akcenat je na najmlađima, koji su najveće blago Srbije što je i deo državne politike koju sprovodi Aleksandar Vučić.

Biće i dosta novih projekata koje ćemo predstaviti u narenom periodu, nešto što do sada nije postojalo, a bitno je da su svi sadržaji besplatni.

Kakva je saradnja gradskih i državnih vlasti sa CEBEF?

- Saradnja je idealna, jer ovoga puta se tačno vidi harmonija i skladan timski rad. Goran Vesić nam dosta pomaže, naravno i gradonačelnik dr Zoran Radojičić. Dobru komunikaciju imamo i sa sekretarijatom za Kulturu i taj lanac je čvrsto povezan, vidimo ga kao jedan tim i to je najbitnije za postizanje rezultata koje već ostvarujemo.

Koje projekte nam uskoro spremate u okviru CEBEF, a koje u Vašoj muzičkoj karijeri?

- U decembru ćemo imati ponovo sopstveni program. U januaru, imaćemo Božićno selo ispred Hrama Svetog Save. Očekuje nas zaista mnogo projekata i novih stvari u narednom periodu u organizaciji različitih ustanova kulture grada Beograda.

Što se moje muzičke karijere tiče, spremam Cecin novi album. S obzirom na to da je poveći obim posla, malo sam zapostavio komponovanje, ali sam nastavio da radim sa našim najvećim zvezdama. Tu je i album Ane Nikolić, a trenutno sam i u pregovorima sa nekim grčkim zvezdama.

Takođe, ovih dana će izaći pesma Katarine Grujić i Šaka Polumente koju smo radilii Marina Tucaković i ja, a koja će verujem biti megahit za mlađu publiku.

Trudim se da radim na oba polja, a s obzirom na to da spavam četiri do pet sati, ponovo uspevam da ostvarim dobar rezultat i uspeh u svim poslovnim sferama. 

Rijaliti – mišljenje?

- Svaki nacionalni emiter koji je privatan ima pravo na svoj sadržaj, naravno u okviru pravnih regulativa. Ako za primer uzmemo najgledaniji rijaliti u Srbiji "Zadruga". Vidimo da je u prethodnom periodu osvojila prestižne evropske nagrade.

Takva vrsta programa je prikazivana u svetu i Evropi i zaista nema razloga da ne bude prikazivan i u Srbiji. Sa druge strane, ono što je najbitnije jeste raznovrsnost sadržaja koja je na raspolaganju svima. Ukoliko ne žele da gledaju rijaliti sadržaj, mogu jednostavno promeniti kanal i gledati ono što je po njihovom ukusu.

Rijaliti ima odličnu gledanostm što znači da doseže i održava ogromnu publiku. Ja lično ne gledam, jer zbog posla imam vrlo malo slobodnog vremena. Kada sam bio mlađi pratio sam, ali sa godinama mi više prija da imam neku "mirnu luku", da pogledam film, odem u pozorište ili na mirnu večeru.

Piše:
Srbija Danas
27.10.2018. 18:08
Pogledajte više