IMALA JE ŽIVOT KAO ROMAN: Na današnji dan nas je napustila legendarna Esma Redžepova

11.12.2017. 13:36
Piše:
Srbija Danas
Esma Redžepova / Izvor: Foto: Twitter/@Izak_Kosir
Proletela godina...

Pre tačno godinu dana, 11.12.2016. godine, preminula je legendarna pevačica Esma Redžepova. Ona je usled bolesti pluća, preminula i u mnogima ostavila veliku prazninu. 

Ona će biti upamćena po muzici koju je negovala više od 50 godina, ali i po svom humanitarnom radu, koji je bio i više nego zapažen. Njen put do uspeha bio je popločan usponima i padovima, ali najviše velikim delima. Pevala je na više od 23.000 koncerata širom sveta, od kojih je trećina bila humanitarnog karaktera.

Esma Redžepova / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Nikad nije kasno

Njena muzička karijera je počela veoma rano. Kada je imala trinaest godina, pozvana je da peva na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu, pobedila je, a na takmičenju je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik. Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci.

Esma Redžepova / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Maja439

Nikad nije rađala, ali je usvojila njih 47. Da bi ih sačuvali od domova ili ulice, Stevo ih je podučavao sviranju raznih instrumenata i danas su svi oni muzičari u nekim orkestrima i pošteno žive i zarađuju.

Kada je izgubila supruga, to joj je bio jedan od najtežih trenutaka u životu. U jednom intervjuu izjavila je šta joj je Stevo poručio pred sam kraj života:

Esma Redžepova / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/KEXP

- Kad me ne bude bilo, nastavi da pevaš, jer ako prestaneš, ja ću umreti skroz, ovako kroz moje pesme koje ti pevaš živeću i dalje.

Esma se nije borila samo za romski narod, već generalno za više ciljeve. Zbog svoje jake veze sa Makedonijom, smatrana je nacionalnom ikonom i bila je popularna među svim etničkim grupama, često pokazujući jak patriotizam. Zvanično je smatrana kulturnim ambasadorom, pa je 2007. godine dobila i diplomatski pasoš. 

Ona je svoju kuću u kojoj je smešten Muzej i Dom humanosti i umetnosti "Stevo i Esma Teodostievski" blizu tvrđave Kale, ostavila Makedoniji. Muzej ima 860 kvadratnih metara, a porodica je rešila da ospori testament.

 

Piše:
Srbija Danas
11.12.2017. 13:36
Pogledajte više