KAD KAŽE BRAT, RUS MISLI NA - SRBINA: Nagrade Andrićgrada za Kovačevića i Prilepina

28.01.2017. 10:57
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Emir Kusturica / Izvor: Profimedia
"Danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski..."

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio je sinoć u Andrićgradu nagradu "Ivo Andrić" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu. 

Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života".

- Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika - rekao je Prilepin primajući nagradu koju Andrićev institut dodeljuje već drugu godinu.

Prilepin je kazao, kako prenosi sajt "Iskra", da je u Andrićgrad došao iz Donjecka i da su mu na polasku, njegovi drugovi borci rekli: "Pozdravi našu braću Srbe". 

- Rusi vole mnoge narode, ali nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze ili pozdravi braću Poljake. Kad kaže ''brat'', Rus misli brat Srbin - istakao je Prilepin.

Nagrada Andrićevog instituta uručena je i Dušanu Kovačeviću.

- Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20. veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada, a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića - rekao je Kovačević primajući priznanje.

On je naglasio da je nagrada "Ivo Andrić" kao zlatna značka naše književnosti.

- Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga ''Znakovi pored puta'' i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro, uzmem tu knjigu - rekao je Kovačević zahvalivši na nagradi.

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je da on nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

- Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu - rekao je Delić.

Emir Kusturica / Izvor: Profimedia

- Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha. Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije, a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti - reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Prilepin je uzvratio da mu je ovo prva međunarodna književna nagrada.

- Veoma je važno da je od srpskog naroda, kao što je i Orden družbe Putina Kusturici - orden bratu - dodao je Prilepin.

U obrazloženju žirija za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji pored ostalog da je on vodeće ime srpske drame, "jedan od najvećih evropskih smehotvoraca".

- Njegove drame su remek dela sa izuzetnim statusom kod publike. Podigao je srpsku gorku komiku na najviši nivo - ocena je žirija nagrade "Ivo Andrić".

Iako je ranije najvljeno, dodeli nagrade "Ivo Andrić" nije prisustvovao predsednik Repbulike Srpske Milorad Dodik.

- Nagradu dodeljujemo već drugu godinu uz zahvalnost Miloradu Dodiku koji iz predsedničkog budžeta godinama podržava kulturu. Danas smo ovde čuli mnogo i emotivnih i poučnih stvari od dobitnika nagrade, a ono što neki danas čine Andriću, več odavno je zapisano na stranicama njegovih knjiga, oni mu čine zlo. On jednostavno nije, niti može biti nacionalista, treba samo čitati njegove knjige - rekao je Kusturica.

Piše:
Srbija Danas/Tanjug
28.01.2017. 10:57
Pogledajte više