LEGAT MILOŠA JANKOVIĆA: Do sad nepoznata pisma Danila Kiša (FOTO)

19.11.2018. 13:10
Piše:
Srbija Danas
Miloš Janković / Izvor: Foto: Adligat/Youtube printscreen/Mira Adanja-Polak
Novi doprinos Muzeju srpske književnosti Udruženja "Adligat".

Ovogodišnji dobitnik „Zlatne strune“ na Smederevskoj pesničkoj jeseni, književnik Miloš Janković odlučio je da osnuje svoj legat u Muzeju srpske književnosti Udruženja „Adligat“.

Janković je objavio 76 knjiga i u književnim krugovima važi za uglednog pesnika koji je mnogo učinio za srpsku kulturu. Jedan je od osnivača Adligata. Za svoj legat u ovoj instituciji sada je poklonio važnu dokumentaciju u kojoj se posebno izdvaja pismo koje mu je, na njegov rođendan, 14. 4. 1981. godine, uputio Danilo Kiš povodom molbe da mu Kiš kaže svoje mišljenje o rukopisu koje mu je Janković dao. Kiš mu je kao odgovor poslao do sada nepoznati predložak iz iz koga je kasnije izniklo poznato delo „Saveti mladom piscu“ u kojem, između ostalog, Kiš daje sledeće savete Jankoviću:

1) Nemojte tražiti savete od pisaca, pogotovu od poznatih pisaca, jer vam književne savete, nad tekstom i povodom teksta, niko ne može dati,

Saveti Danila Kiša / Izvor: Foto: Adligat

2) Čitajte svoje sastave u stihu i prozi svojim vršnjacima, onima u koje verujete i onima u koje ne verujete;

OBOREN REKORD: Ovo je nova najskuplja slika na svetu! (VIDEO)

3) Polemizirajte sa njima, izmenjujte knjige, podupirite svoja uverenja librima starim i novim;

4) Poskidajte sa zidove slike pisaca, živih i mrtvih, a pogotovo živih, i stavite na njihovo mesto slike i postere devojaka;

Miloš Janković / Izvor: Foto: Adligat

5) Ne idite sa svojom generacijom, ali joj i ne okrećite leđa;

6) Upoznajte pisce da biste se uverili da nisu, kao ljudi, obično ni bolji ni gori od ostalog sveta;

7) Čitajte, učite jezike, prevodite /prevođenje je odlična vežba za pisanje/;

Pismo Milovana Danojlića / Izvor: Foto: Adligat

8) Ne slušajte ničije savete i recepte, pa ni ovaj.

Janković je, ovom prilikom, za svoj legat poklonio svoje rukopise, prepisku sa Milovanom Danojlićem iz osamdesetih godina XX veka, dopis Matije Bećkovića kojim ga obaveštava o prijemu u članstvo Udruženja književnika Srbije, kao i šešire petorice velikana srpske pesničke reči koje je tokom života sakupio – Jaše Grobarova , Milana Nenadića, Slobodana Stojadinovića Čude, Baja Lukovića i Andreja Jelića Mariokova. Janković je ovom prilikom Adligatu poklonio i više od 200 brojanica koje je sakupljao u više desetina manastira duže od jedne decenije. Janković je, inače, poznat i po svojoj duhovnoj poeziji.

Šeširi čuvenih pisaca / Izvor: Foto: Adligat

 

Piše:
Srbija Danas
19.11.2018. 13:10
Pogledajte više