NOĆNA SMENA U DREVNOM URGENTNOM CENTRU: Institut za anatomiju otvara svoja vrata u 14. Noći muzeja!

04.05.2017. 13:36
Piše:
Srbija Danas/N.P.
Noć muzeja / Izvor: Foto: Promo
Ovo se ne propušta!

U okviru ovogodišnje, 14. po redu Noći muzeja, između ostalog, posetioci će moći da uživaju u prostorijama laboratorije za antropologiju i Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Laboratorija za antropologiju osnovana je 1995. godine i od tada do danas njom rukovodi Prof. dr Marija Đurić. Laboratorija poseduje jedinstvenu Paleopatološku kolekciju koja sadrži primere različitih patoloških stanja iz arheološkog i forenzičkog konteksta. Paleopatološke promene na kostima mogu biti posledica kako bolesti, tako i drugih povreda koje su dovele do smrti individua ili su posredstvom hirurških intervencija sanirane. 

14. NOĆ MUZEJA: Subota kada je okej da klinci ostanu budni do kasno!

Prof. dr Marija Đurić / Izvor: Foto: Srbija Danas

Najzanimljiviji slučajevi pojedinačnih traumatskih povreda iz ove kolekcije biće predmet izložbe 14. Noći muzeja. 

Laboratorija za antropologiju / Izvor: Foto: Srbija Danas

Posetioci će biti u prilici da vide različite povrede i stanja kostiju još iz perioda antike, srednjeg veka i Drugog svetskog rata. Takođe, moći će da vide kutiju sa autentičnim rimskim medicinskim instrumentima koje su arheolozi iz Muzeja grada Beograda specijalno pripremili. 

Ulaznice za 14. Noć muzeja od sutra u prodaji na svim mestima Eventima

Laboratorija za antropologiju / Izvor: Foto: Srbija Danas

U delu Instituta za anatomiju, posetioci će moći da vide zbirku crteža na papiru profesora N. Miljanića od autora Anrija Franca, o čijoj vrednosti svedoči činjenica da samo Medicinski fakultet u Beogradu ima 36 primeraka i nijedan drugi medicinski fakultet u svetu. 

Serija crteža posvećena je pojedinim kostima i detaljima ljudskog skeleta. Davne 1920. crteži iz ove kolekcije su plaćeni 220.000 franaka, po odobrenju vlade Srbije, čekom datim profesoru Miljaniću od strane Ministarstva finansija. Za taj novac, tada se moglo kupiti 25 kilograma čistog zlata, što bi danas koštalo otprilike 834.000 evra.

Zbirka crteža profesora Miljanića / Izvor: Foto: Srbija Danas

Zbirka se sastoji od 36 primeraka velikog formata, ukupne površine od 99,7 metara kvadratnih i stalno je izložena na zidovima Instituta za anatomiju. 

Ovo je samo jedan delić fantastičnih stvari koje nas čekaju u 14. Noći muzeja. Zato, spakujte entuzijazam i dođite 20. maja da od bioantropologa saznate kako se na kostima otkrivaju tragovi nasilja nastali dejstvom tupih ili oštrih predmeta, dejstvom projektila, ili tragovi povreda nastalih prilikom neke nezgode. Čekamo vas da zajedno provedemo noćnu smenu u drevnom urgentnom centru!

Ulaznice za Noć muzeja po pretprodajnoj ceni od 450 rsd mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije, cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

 

Piše:
Srbija Danas/N.P.
04.05.2017. 13:36
Pogledajte više