POLJUBAC U 8 SLIKA: Umetnici su sačuvali jedinstveni trenutak na platnu (FOTO)

18.02.2017. 09:27
Piše:
Srbija Danas/Kultiviši se
Ljubavnici / Izvor: Foto: Instagram/printscreen
Uhvatili neuhvatljivo.

Mnogi umetnici su to pokušali. Ne samo slikari nego i vajari, pesnici, fotografi – svi su oni probali da jedinstveni čin poljupca prikažu u njegovoj punoći. Poljupci na ovim slikama su senzualni i erotični, požudni, ali i nežni i enigmatični. Na ovim slikama nije prikazana samo toplina poljubaca nego i hladnoća koju mogu da stvore. Poljupci spajaju ljude, ali mogu i da ih razdvoje.

REŠENJE BEZ REŠENJA: 12 citata Antona Pavloviča Čehova

Poljubac poseduje tu protivrečnost u svojoj prirodi i možda je upravo to ono što je najteže uhvatiti i preneti kroz sliku. Pablo Pikaso, Žan-Leon Žerom, Anri de Tuluz-Lotrek, Gustav Klimt, Rene Magrit, Roj Liktenstajn, Fransoa Buše, Utamaro Kitagava su samo neki od umetnika koji su probali da uhvate neuhvatljivo i u tome su možda čak i uspeli.

1. Gustav Klimt – Poljubac (1908)

Iako dugo na marginama svetske umetnosti, Gustav Klimt konačno dobija ono što je zaslužio. Njegova najpoznatija slika, Poljubac, je iz takozvanog „zlatnog perioda“ njegovog stvaralaštva. Granica tela dva ljubavnika na slici gotovo i da nema, toliko su isprepleteni.

2. Rene Magrit – Ljubavnici (1928)

Magrit je o svom stvaralaštvu rekao: "Moje slike su vidljivi prizori koji ništa ne skrivaju; one izazivaju misteriju i, doista, kada neko gleda moje slike, postavi sebi jednostavno pitanje; „Što to znači?“ Ne znači ništa, jer ni misterija ne znači ništa, ona je nesaznatljiva."

NAPISALA JE PISMO MUŽU, A ZATIM SE UBILA: Napunila je džepove kamenjem i ušla u reku (FOTO/VIDEO)

3. Pablo Pikaso – Poljubac (1967)

Poljubac / Izvor: Foto: Youtube printscreen

Strast i požuda na ovom Pikasovom crtežu daleko su od nežnosti i blage ljubavi. Ovo delo je nastalo brzo nakon 86. rođendana slikara. Karnevalizacijski se slavi radost života kroz ovaj poljubac.

4. Anri de Tuluz-Lotrek – U krevetu, Poljubac (1892)

Ova slika, za razliku od ostalih na ovoj uslovno rečeno, listi, prikazuje homoseksualnu ljubav. Na slici su dve prostituke iz bordela. Tuluz-Lotrek je na nekoliko svojih slika prikazao lezbejsku ljubav za koju je mislio da je suština seksualnog zadovoljstva.

Pronađen za sada JEDINI VIDEO SNIMAK Marsela Prusta

5. Roj Liktenstajn – Poljubac V (1964)

Pop-art i strip su ono prvo što pada na pamet kad se ova slika ugleda. Nejasno je da li se par na slici miri ili zauvek razdvaja. Protivrečnost poljupca zbog toga kao da je ovde uvećana, stavljena pod lupu.

6. Žan-Leon Žerom – Pigmalion i Galatea (1890)

Ovo je ilustracija jedne scene iz Ovidijevih Metamorfoza. Naime, Pigmalion je vajar koji stvara figuru Galateje, idealne žene. Zaljubljuje se u nju i želi da je ona stvarna, a boginja Venera mu ispunjava želje i oživljava Galateu.

POTEZ ZA DIVLJENJE: Njujorški muzej besplatno deli vrhunska remek-dela (FOTO)

7. Fransoa Buše – Herkules i Omfala (1735)

Slike poljubaca bile su retke u renesansi, ali sa dolaskom rokokoa to se menja. Fransoa Buše na ovoj slici prikazuje Herkulesa u zagrljaju Omfale, kod koje je bio zarobljen godinama.

8. Utamaro Kitagava – Iz Pesme jastuka (1788)

Zbirka Pesme jastuka japanskog umetnika Utamara, sastoji se od 12 slika kojima se ilustruje ljubav i seksualnost. Smatra se da je stvaralaštvo ovog slikara uticalo na kasnije evropsko slikarstvo, posebno na Eduara Manea i Tuluz-Lotreka.

SUŠTINA SE NE DA OČIMA SAGLEDATI: 15 inspirativnih citata iz knjige "Mali princ"

Piše:
Srbija Danas/Kultiviši se
18.02.2017. 09:27
Pogledajte više