PRAZNIK AMERIČKOG FILMA: U nedelju se održava 93. ceremonija dodele Oskara

24.04.2021. 09:30
Piše:
Srbija Danas
Oskar / Izvor: Profimedia
Sjaj i glamur.

Sa dva meseca zakašnjenja, priznanja Američke akademije konačno će biti uručena najboljim stvaraocima sedme umetnosti u prethodnoj godini, u noći između 25. i 26. aprila. 

Kao što je uticala na datum održavanja, tako će epidemija korona virusa uticati i na samo odvijanje 93. ceremonije dodele Oskara.

Legendarna serija dobija nastavak, poznato i ko je u glavnoj ulozi (VIDEO)

Legendarna serija dobija nastavak, poznato i ko je u glavnoj ulozi (VIDEO)

Koliko je do sada poznato, na dodeli neće biti Zuma i javljanja od kuće, kao što je postalo uobičajeno tokom ovogodišnje sezone dodela nagrada.

Producenti, među kojima je i slavni Stiven Soderberg, najavili su da su se potrudili da omoguće sve uslove za bezbedno odvijanje svečanosti.

Tako će između ostalog biti samo 170 ljudi u sali, a članovi publike rotiraće se tokom ceremonije.

Umetnici na sceni i pred kamerama neće nositi maske, ali će zato u svim drugim prilikama one biti obavezne.

Zbog smanjenog kapaciteta mnoga holivudska imena nisu dobila pozivnice za ovogodišnju dodelu Oskara.

Bred Pit / Izvor: Profimedia

Pretpostavlja se da će postojati i skromnija verzija crvenog tepiha, na kome će se, kako je predviđeno, kretati samo nominovani.

Zvanice će dobiti plan puta u kojem je naznačeno kada i kako se smenjuju oni koji ulaze i oni koji izlaze.

Kao i poslednjih godina, Oskar neće imati zvanične voditelje, a na podužem spisku zvanica koje će uručivati nagrade i naći se na sceni nalaze se između ostalih i Bred Pit, Harison Ford, Hale Beri, ali i Riz Ahmed i Vajola Dejvis, nominovani za Oskare ove godine.

Ovogodišnje nominacije inače su najraznolikije do sada, budući da su među nominovanima za najbolju režiju čak dve žene, te da u glumačkim kategorijama ima dramskih umetnika različitog porekla a ne samo belaca.

Najviše nominacija pokupio je film Dejvida Finčera „Mank“, čak deset, dok je glavnom favoritu za nagrade – „Zemlji nomada“ Kloe Džao, pripalo šest. Toliko imaju i filmovi „Minari“, „Sound of Metal“ i „Judas and the Black Messiah“.

Ovih pet naslova našlo se i u glavnoj kategoriji za najbolji film, a pored njih nominovani su i: „Otac“, „Promising Young Woman“ i „The Trial of the Chicago 7“.

Hale Beri / Izvor: Profimedia

Inače, sudeći prema ocenama američke kritike, u ovoj kategoriji najviše šansi da pomuti sreću „Zemlji nomada“ ima film „Minari“ o životu južnokorejskih imigranata u SAD.

Kad je reč o najboljoj režiji, kandidati za nagradu su Dejvid Finčer („Mank“), Li Ajzak Čang („Minari“), Kloe Džao („Zemlja nomada“), Emerald Fenel („Promising Young Woman) i Tomas Vinterberg („Još jedna tura“).

Ovo je inače prvi put u istoriji nagrada Američke filmske akademije da su za najbolju režiju nominovane dve žene, a videćemo da li će i izbor dobitnika promeniti istoriju, budući da je Ketrin Bigelou jedina rediteljka koja je nagrađena ovim priznanjem do sada.

Za najbolje glumce nominovani su: Riz Ahmed („Sound of Metal“), Čedvik Bozman („Ma Rainey’s Black Bottom“), Entoni Hopkins („Otac“), Gari Oldman („Mank“) i Stiven Jan („Minari“), dok su među najboljim glumicama: Vajola Dejvis („Ma Rainey’s Black Bottom“), Andra Dej („The United States vs. Billie Holiday“), Vanesa Kirbi („Pieces of a Woman“), Franses Makdormand („Nomadland“), Keri Maligan („Promising Young Woman“). Zanimljivo je da je upravo ovih pet žena bilo nominovano i za Zlatni globus, a priznanje je tada pripalo Andri Dej.

Harison Ford / Izvor: Profimedia

Tokom ovogodišnje sezone, ipak, različita priznanja pripala su i drugim glumicama nominovanim u ovoj kategoriji, pa je ishod i dalje neizvestan. U muškoj kategoriji može se očekivati da će priznanje biti namenjeno pokojnom Čedviku Bozmanu.

To bi bilo tek treći put u istoriji Oskara da jedan glumac posthumno dobije ovo priznanje (do sada je to bio slučaj samo 1977. kada je Piter Finč proglašen za najboljeg glumca i 2008. kada je nagrađen Hit Ledžer za ulogu Džokera u filmu „Mračni vitez“). Ipak i Entoni Hopkins, i Riz Ahmed, kao i Stiv Jan nagrađivani su prethodnih meseci za svoja glumačka ostvarenja, pa je i ovde dobitnik ipak još uvek neizvestan.

Najbolje sporedne uloge među glumcima ostvarili su: Saša Baron Koen („The Trial of the Chicago 7“), Danijel Kaluja („Judas and the Black Messiah“), Lesli Odom Džunior („One Night in Miami“), Pol Rači („Sound of Metal“) i Lakit Stanfild („Judas and the Black Messiah“), dok su glumice koje su nominovane u ovoj kategoriji: Glen Klouz („Hillbilly Elegy“), Olivija Kolman („The Father“), Amanda Sajfred („Mank“), Marija Bakalova („Borat 2“) i Jun Ju-Jung („Minari“).

Za najbolji adaptirani scenario nominovani su filmovi: „Borat 2“, „Otac“, „Zemlja nomada“, „One night in Miami “ i „The White Tiger“, a za najbolji originalni scenario: „Judas and Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Women“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“. Najbolji dugometražni animirani filmovi su: „Onward“, „Over the Moon“, „Ovčica Šone“, „Duša“ i „Wolfwalkers“, a najbolji dugometražni dokumentarni filmovi: pomenuti „Kolektiv“, „Crip Camp“, „The Mole Agent“, „My Octopus Teacher“ i „Time“.

U kategoriji "Najbolji strani film", u kojoj je nominovano ostvarenje bosanskohercegovačke Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida?“. Drama o zločinu u Srebrenici u kojoj glavne uloge igraju srpski glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković našla se među pet najboljih filmova snimljenih izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Pored „Aide“, nominovani je i danski film „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga, koji uz ostvarenje Jasmile Žbanić slovi za glavnog favorita za nagradu prema oceni američkih kritičara.

U ovoj kategoriji nominovani su i: hongkonški triler „Better Days“, rumunski dokumentarac „Kolektiv“, te tuniska drama „The Man Who Sold His Skin“, u kojoj jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči.

Dodelu Oskara uživo će se prenositi kanal ABC, a prenos će biti dostupan u više od 225 zemalja širom sveta.

Prošlogodišnja ceremonija Američke filmske akademije bila je istorijski događaj budući da je film „Parazit“ južnokorejskog reditelja Bonga Džun-Hoa nagrađen u glavnim kategorijama, uključujući i za najbolji film, i tako postao prvo ostvarenje van engleskog govornog područja kome je ovo pošlo za rukom.

 

 

Piše:
Srbija Danas
24.04.2021. 09:30
Pogledajte više