U Zvezdara teatru održana konferencija za medije povodom premijere predstave "Gozba"

09.11.2016. 14:52
Piše:
Srbija Danas
Pozorište / Izvor: Profimedia
O predstavi su govorili reditelj Veljko Mićunović i glumci Nebojša Dugalić, Olga Odanović, Isidora Simijonović i Tamara Krcunović.

Konferencija za medije povodom premijere predstave "Gozba" Filipa Vujoševića, u režiji Veljka Mićunovića, održana je danas u Zvezdara teatru. U predstavi igraju Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Slaven Došlo, Isidora Simijonović, Olga Odanović i Tamara Krcunović.

Komad "O propasti srpske radničke porodice" je napisan 2000. godine, a na predlog reditelja izvodi se pod imenom "Gozba", dok je podnaslov originalni naziv drame u kome je izmenjena jedna reč: "O propasti srpske savremene porodice". Naizgled mala intervencija je posledica suštinskih promena kroz koje je prošlo naše društvo u poslednjih petnaest godina.

Priču o ljudima koji preživljavaju neumorno igrajući igre na sreću, pisac je smestio u kontekst osiromašene radničke porodice. Radnička klasa je uvek opstajala na marginama društva, skrajnuta i zanemarena. Granice između radničke i građanske klase odavno su izbrisane, pa se ova priča odnosi na bilo koju prosečnu srpsku porodicu. Radnici su postali građani, građani su ostali građani, a svima je zajednička vera u višu silu koja će doneti boljitak.

Reditelj Veljko Mićunović istakao je da su paradoksi i te kako prisutni u u našem društvu, i to u različitim oblicima:

- Bavimo se onim što je postalo stereotip, potpuno je normalno dobiti otkaz, potpuno je normalno da su vam deca paraziti, da su izopačena merila vrednosti, da nam je izmaklo sve što čini prave moćne postulate porodice. Igrajući se tim stereotipima u realističnim situacijama, prepoznajemo sebe, a čini mi se da smo, u isti mah, vrlo angažovani, ništa manje nego da se radi o socijalnoj drami. Uspeli smo da dođemo do otklona i da se tim situacijama smejemo, a zapravo se tim situacijama identifikujemo. Onda taj smeh nije samo na površini, nego je i gorak, a to je čini mi se otrežnjujuće.

Glumica Olga Odanović otkrila je zašto je pristala da igra ulogu u ovom komadu:

- Privukao me je poseban način igre, kao i prilika da radim sa ljudima kojima verujem. Drama je napisana pre 15 godina, ali od tada se nije mnogo promenilo. Unutrašnji svetovi tih ljudi, koji su međusobno različiti, svako ima svoju muku i bori se kako ume. Pitanje koliko smo u stanju da čeznemo i da sanjamo, i da li taj san može da traje beskonačno.

Za razliku od Nebojše Dugalića koji sumnja u moć umetnosti da promeni svet, glumice Tamara Krcunović i Isidora Simijonović veruju da je to moguće. 

- Verujem da umetnost može nešto da promeni, ili makar postavi neka pitanja - rekla je Isidora Simijonović.

Prisutne na konferenciji zasmejalo je pitanje postavljeno piscu Filipu Vujoševiću.

- Ako je drama nastala pre 15 godina, da li to znači da ste je napisali kao desetogodišnjak? - upitao je jedan novinar, zbunjen njegovim mladolikim izgledom.

- Navikao sam na ovakva pitanja. Verovali ili ne, ja imam 39 godina, a komad sam napisao sa 24 - odgovorio je Vujošević sa osmehom.

Premijera predstave "Gozba" zakazana je za 16.11. 2016. godine sa početkom u 20:00, a reprize možete pogledati 18.11 i 29. 11. u Zvezdara teatru.

Piše:
Srbija Danas
09.11.2016. 14:52
Pogledajte više