Redmanov rafalni džez u slavu povratka u Beograd posle 10 godina

30.10.2017. 11:36
Piše:
Srbija Danas/Sergej Komnenić
Džošua Redman / Izvor: Foto: Željko Jovanović
Energija na maksimumu, štednja na minimumu.

- Zadovoljstvo je vratiti se u vaš prelepi grad. Izgleda kao da je prošlo deset meseci, ali je zapravo proletelo skoro deset godina od kako sam poslednji put bio ovde – poručio je publici američki saksofonista Džošua Redman nakon uvodne numere sinoć u Sava centru na pretposlednjoj večeri 33. Beogradskog džez festivala (BDŽF).

Veče ljubavi, romantike i džeza na 33. BDŽF-u

Trio Džošue Redmana / Izvor: Foto: Željko Jovanović

A prvu kompoziciju započeli su na "tri-četiri" i isto je tako i završili. Redman i njegove kolege, kontrabasista Ruben Rodžers i bubnjar Gregori Hačinson, krenuli su odmah u uzbudljivu, brzu ali sigurnu "vožnju" uz rafalne improvizacije, ne štedeći se nimalo. Spreman kao i uvek da "zareži" u saksofon, Amerikanac se u zanosu uvijao pod naletom svojih solo kanonada.

OD NIŠA DO ŠVEDSKE KROZ DVE VIZIJE: Rokenrol energija Ejota i lirika Severa na otvaranju 33. Beogradskog džez festivala

Džošua Redman / Izvor: Foto: Željko Jovanović

Ubrzo su on i ekipa pokazali i da njihovu moćnu energiju mogu da ukrote i pretoče u baladu "Drugi sastanak". Ali samo do prve raskrsnice gde su birali da krenu put novih energičnih improvizacija.

- Kompozicija ima prigodan naziv za ovu priliku. Nadam se da će biti i trećeg sastanka, od vas zavisi. Obećavam vam da će biti neka fina večera, uz dobro vino – laskao je Redman publici šaleći se, a ona mu je uzvraćala aplauzom.  

Džošua Redman / Izvor: Foto: Željko Jovanović

A onda je saksofon poveo bend u žestoku numeru "Interval training", koja, kako je rekao Amerikana, govori o intervalima u muzici, ali je inspirisana i snimcima napornih fitnes vežbi – taman da Redman ponovo "zaurla" u svoj instrument, kao da je u teretani i da želi da iz sebe izvuče maksimu. I tako iznova i iznova u nove juriše do kraja koncerta, ali i nova odobravanja publike koja su muzičare vratile na bis.

Džošua Redman / Izvor: Foto: Željko Jovanović

Pre američkog trija, publici se predstavio sastav norveškog kontrabasiste Matsa Ejlertsena. Oni su predstavili šarolik materijal sa albuma "Rubikon" koji može da bude adekvatna pozadina za neki uzbudljivi triler sa ljubavnim i horor elementima. Često su menjali atmosferu, svirajući na momente sentimentalno i melanholično, gradacijski pojačavajući intezitet i napetost, a na momente prelazeći u fri-džez improvizacije sa upečatljivim rokerskim finalima. Snažnim rifovima su polako dovodili kompoziciju do vrhunca.

BDŽF se zatvara večeras nastupom još jedne američke zvezde, saksofoniste Donija Mekaslina, takođe u Sava centru od 19.30. Poslednju reč na ovogodišnjoj smotri džeza imaju srpska pevačica Sanja Marković i pijanista iz Hrvatske Matija Dedić. Oni sviraju od 23 sata u sali Amerikana Doma omladine.

 

Piše:
Srbija Danas/Sergej Komnenić
30.10.2017. 11:36
Pogledajte više