SRCEM KROZ RAVNICU: Ne propustite priču o „srpskom gradu“ u Mađarskoj

30.09.2021. 11:41
Piše:
Promo
Srcem kroz ravnicu / Izvor: Foto: Promo
Emisija "Srcem kroz ravnicu" nastavlja putovanje kroz Mađarsku i u novoj epizodi sada već prepoznatljivi voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović vodi vas u Sent Andreju.

Ovo malo mesto je kao mali srpski grad u mađarskom gradu, jer tu se nalazi Saborna crkva, Kuća Jakova Ignjatovića, Trg Vuka Karadžića, Esnafski krst, Požarevačka crkva.

Velika seoba Srba učinila je da su na ovom prostoru živeli naši preci, iako van etičke mase svog naroda, oni su u prestonici mađarskih kraljeva brinuli o celom srpskom narodu.

Srcem kroz ravnicu / Izvor: Foto: Promo

Ključ te energije je bogati život i istorija svih velikih srpskih imena koji su doprineli da ovaj prostor, grad i ulice doživljavamo kao svoje.
Nina i Slaviša obišli su i predstaviće nam u novoj epizodi Pravoslavni muzej, Vladičanski dvor, srpski restoran Korner, KUD Taban i Muzej marcipana. Putem emisije „Srcem kroz ravnicu“ odvešće nas i u jedini živi pravoslavni manastir u Mađarskoj, u selu Grabovac koji je udaljen 120 km od granice. Ono što ga izdvaja je njegovo poreklo, osnovan je od strane dalmatinskih monaha koji su ovde izbegli zbog gladi u 16. veku.
U vreme ekskurzija u Mađarskoj, srednjoškolci su posećivali obavezno Sent Andreju i to je bio obavezni deo njihove edukacije. Za one koji su živeli u Vojvodini ovo je mala razlika po ukusima i načinu života u odnosu na srpsku ravnicu. 

Saborna crkva u Sent Andreji je najveći pravoslavni hram. Smeštena je uz eparhijski dvor i Srpski pravoslavni muzej. Nazivaju je još Bogodoričina crkva, Uspenjska ili Beogradska katedrala. Ikonostas crkve je fantastičan, sa džinovskim baroknim stubovima. 

Obližnji pravoslavni muzej je takođe jedno pravo bogotastvo, sadrži crkveno-umetničku zbirku i predstavlja svedočanstvo srpske kulture na ovim prostorima.

Srcem kroz ravnicu / Izvor: Foto: Promo

Put nas dalje vodi do Manastira Grabovac, koji je jedini živi pravoslavni manastir u Mađarskoj, u selu Graboc, od srpskog Grabovac, koji se nalazi na 120km od srpsko – mađarske granice. Ono što njega izdvaja je njegovo poreklo, osnovan je od strane dalmatinskih monaha koji su ovde izbegli zbog gladi u 16. veku

Manastir Grabovac je bio „živ“ do 1974. kada ga je napustio i poslednji monah... Ali 20 godina kasnije ovaj manastir je ponovo oživeo zahvaljujući monahinjama Mariji i Hristini koje su tu 15 godina vodile same računa o ovom duhovnom zdanju.

Ono što je lepo je to što se zvonik svetinje vidi nadaleko sa Dunava. Proverili smo kako manastir izgleda iznutra, šta se dešava u manastirskoj kuhinji u vreme posta a šta u redovnom životu. Takođe, saznali smo priču o izvoru vode koja ovoj priči daje čistotu, a vinogradima koji prate klimu i čine ovaj ambijent prelepim i za vernike i za turiste.

Uvek kada napuštamo neko istorijski prebogato mesto čini nam se da smo nešto propustili ali ovoga puta smo se i mi a nadam se da ćete se i vi prepustiti jednom raskošnom bogatsvu grada gde srpska energija i danas vlada.

Znamo da su priroda i život jedno isto. U Mađarskoj smo otkrili naselja, gradove, znamenita i sveta mesta, potpuno drugačija od onoga kako smo ih zamišljali. 

Predstavljamo vam mesta u Mađarskoj u kojima su Srbi izdržavali nepravdu i ratove, a iz toga izlazili kao pobednici, stvarali, živeli i ostavili trag!

Ne propustite, "Srcem kroz ravnicu" na Balkan Trip kanalu u četvrtak u 17.30h

Piše:
Promo
30.09.2021. 11:41
Pogledajte više