TAJFUN TALENTA, INTELIGENCIJE, LEPOTE: Evo šta su kolege rekle o Nataši Ninković!

20.05.2018. 17:55
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Nataša Ninković / Izvor: Foto: TV happy printscreen/RTS Balkanskom ulicom - Zvanični kanal
Sijaset hvalospeva za dobitnicu nagrade "Žanka Stokić".

Nataši Ninković je danas na svečanosti u Narodnom pozorištu uručena nagrada "Žanka Stokić" i tom prilikom su brojne njene kolege o glumici izrekle nadahnute hvalospeve. 

Nataša Ninković je 16. dobitnica NAGRADE "Žanka Stokić"

Rediteljka Snežana Trišić istakla je da Ninković spada u najintrigantnije glumice sa kojima je do sada radila.

"Nataša Ninković je postala moja Heda, zatim moj Eva, pa kraljica Margareta i u tim nimalo lakim i u potpuno različitim zadacima uvek istrajno i uporno tragala za nekom dubljom i temeljnijom istinom", rekla je Trišić.

Ninković je, prema njenim rečima, radoznala glumica, ali oprezna, istovremeno ranjiva i snažna, suzdržana i slojevita, čvrsta i nesigurna, tradicionalna i savremena, stamena i nežna.

Nataša Ninković / Izvor: Foto: Youtube printscreen/PRVA

Trišić je primetila da Ninković od reditelja i glumaca saradnika mnogo traži, ali mnogo više daje, i predstavlja "tajfun talenta, inteligencije, naboja i lepote, koji stalno iznova intrigira, osvaja i razoružava".

Glumica Nela Mihailović rekla je da je ponosna što je njena prijateljica sa klase ušla u "ligu prvih dama srpskog glumišta", primetivši da su retke glumice koje su za 25 godina bile kontinuirano prisutne u pozorištu, na filmu i televiziji kao Nataša Ninković.

"Za nju je gluma utočište u kome diše punim plućima, u kome je živa i tako svoja i tako posebna. Za mene kao prijatelj ona je nezamenljiva i neophodna, a takva je i za publiku", naglasila je Mihailović.

Za glumicu Svetlanu Bojković, iza imena Nataša Ninković stoji veliki glumački dar, otvoren um, radoznalost, srčanost, sjajna energije, istinoljubivost, perfekcionizam, hrabrost, visoki ciljevi postavljeni ispred sebe, a uz to, kako je dodala, ona je i jako lepa.

Glumac Miodrag Krstović prisetio se filma "Spasitelj" Predraga Gage Antonijevića, u kome je Nataša Ninković igrala njegovu ćerku, a Antonijević se nadovezao da je morao da ubedi tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Aleksandra Berčeka da pisti mladu pripravnicu da snima film.

"Aca je rekao: Janjičaru, janjičaru, ne dam da mi upropastite dete i vodite u Ameriku. Nismo ni sanjali da će ona upropastiti nas koji smo postali večiti zavisnici od njenog TALENTA" , istakao je Antonijević, zahvalivši joj što je oplemenila glumačku profesiju.

Glumac Vojin Ćetković, Natašin drug sa klase, poslao je emotivno pismo u kome se prisetio deljenja sendviča, tajni, scene i milja i milja puta, njenih poziva u ponoć da prođu scenu u predstavi, u kojoj on čak i ne igra, podvukavši da posvećenost odvaja vrhunske glumce od dobrih i da Ninković već sve njih gleda odozgo sa tog vrha.

Odluku da se nagrada "Žanka Stokić" za 2017. godinu dodeli Nataši Ninković doneo je žiri u kome su bili dramska umetnica Milena Dravić (predsednik), upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, glavni urednik i generalni direktor "Novosti" Milorad Vučelić, prošlogodišnja dobitnica Olga Odanović i dramski pisac i reditelj Bratislav Petković.

Dravić je uručivši Plaketu (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), koju daruje nacionalni teatar, istakla da u Narodnom pozorištu, u koje je utkana duša Žanke Stokić, svaka glumica teži da dostigne visoke standarde, visoku etiku i estetiku, što je Ninković svojim radom već uspela.

Milena Dravić / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Statuetu Žanke Stokić (dar grada Požarevca, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića) uručio je predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu Požarevca Slobodan Stepić, a novčani iznos ispred kompanije "Večernje novosti" novinar Vukica Strugar.

"Ovu nagradu odredile su dve velike glumice - Žanka Stokić i Mira Stupica, glumice različitih umetničkih boja, sudbina i ličnosti, ali obe pođednako jakih individualnosti baš kao i Nataša Ninković", rekla je Strugar.

 

 

Piše:
Srbija Danas/Tanjug
20.05.2018. 17:55
Pogledajte više