ZA ADLIGAT: Potpisi Murakamija u "Zbirci Japana" u beogradskom Muzeju (FOTO)

18.02.2019. 10:48
Piše:
Srbija Danas
adligat / Izvor: Foto: Promo
Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže da je Murakami omiljen javnosti.

U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju pre neku noć u 2 časa posle ponoći stigao je neobičan poklon iz Japana za Dan državnosti Srbije: potpisana knjiga i tri fotografije Harukija Murakamija, najslavnijeg modernog japanskog pisca. Materijale je poklonio anonimni japanski donator i bibliofil, Murakamijev prijatelj, sa kojim se sprijateljio i predsednik Adligata, Viktor Lazić tokom nedavnog boravka u Japanu, koji je želeo da ostane anoniman.

Haruki Murakami, poznat po delu „Norveška šuma“, jedan je od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca nadrealizma i dobitnik više prestižnih književnih nagrada. Njegove knjige i priče su bestseleri u Japanu a i u svetu su prodate u više miliona primeraka na pedeset jezika. Kritičari ga smatraju važnom figurom u postmodernoj književnosti a „Gardijan“ ga je pohvalio kao „jednog od najvećih svetskih živih romanopisaca“.

foto / Izvor: Foto: Promo

Za Adligat Murakami je potpisao prvo englesko izdanje knjige "1Q84" u kojoj autor opisuje Orvelovu 1984. u odnosu na događaje iz stvarne 1984. godine. Prvo izdanje je inače bilo rasprodato u prvom danu prodaje, dok je u prvih mesec dana prodato više od milion primeraka.

foto / Izvor: Foto: Promo

Predsednik Adligata, književnik i advokat Viktor Lazić, kaže: „Gospodin Murakami je dobro poznat i omiljen u srpskoj javnosti. Zato nam je veoma drago da nam iz Japana stižu baš ovi darovi. Gospodin Murakami je inače veoma povučen i do njega doći nije nimalo lako, a svaka sitica u vezi sa njim u Japanu dostiže basnaslovne sume. Ponosni smo da će upravo Adligat u ovom delu Evrope biti u mogućnosti da život i rad ovog velikog pisca prikaže na jedan autentičan i drugačiji način.“

foto / Izvor: Foto: Promo

Paket je iz Japana poslat preko Londona, a predstavnici Adligata su ga dočekali na aerodromu usred noći. „Meni su najavili ovaj poklon još dok sam bio u Japanu. Nadao sam mu se, ali nisam verovao da će se ostvariti. U Adligatu smo svi bili na nogama celu noć, obradovali smo mu se kao malo dete čokoladi“ – kaže Lazić i dodaje: „Ove vredne materijale posetioci će moći da vide na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja već u toku sledeće nedelje.“

foto / Izvor: Foto: Promo

U paketu koji je Adligat primio za Dan državnosti našla se i fotografija Vladimira Putina i Baraka Obame koju su obojica predsednika potpisali. "Kada sam bio u Japanu, u Beogradu je boravio Putin i prirodno se razgovor sa japanskim kolegama vodio i o modernoj politici. Rekao sam kolegama da nemamo Putinov potpis, a moj japanski prijatelj je imao prilike da ruskog predsednika i lično upozna. Ova  fotografija sa autentičnim potpisima nas je zaista iznenadila a i izrazi lice ruskog i američkog predsednika na fotografiji su veoma interesantni."

foto / Izvor: Foto: Promo

 

Piše:
Srbija Danas
18.02.2019. 10:48
Pogledajte više