DEJAN STANKOVIĆ SE SLATKO NASMEJAO: Evo i ZBOG čega (FOTO)

10.02.2017. 14:57
Piše:
Srbija Danas/Ekspres
Dejan Stanković, Marko Pantelić / Izvor: MN Press
Idol Delija ima novu ulogu u evropskom fudbalu.

Po izboru Aleksandra Čeferina za predsednika UEFA 2016. godine, Dejan Stanković, rekorder Srbije po broju igranja za Orlove, imenovan je za savetnika Slovenca.

Proslavljeni fudbaler kaže da dobro sarađuje sa prvim čovekom UEFA, za novog lidera evropske Kuće fudbala navodi da je vredan, odgovoran i kvalitetan. Bivši as Intera napominje da se neće zasititi fudbala, posle rada na dobijanju trenerske licence i uloge tim menadžera Nero-azura, pošto može mnogo da nauči. Svetska fudbalska federacija (FIFA) prošlog meseca donela je odluku o promeni sistema takmičenja na SP sa 32 na 48 ekipa. Na pitanje koliko će to uticati na kvalitet turnira, Deki nije imao dilemu:

- Ni na kvalitet, ni na posetu neće uticati. To smo videli i na nedavnom Evropskom prvenstvu, gde je takođe bio format sa većim brojem učesnika, nego do tada. Mislim da je šampionat u Francuskoj dao odgovor i na mundijalske dileme - naveo je Stanković.

VELIKI POVRATAK U SRBIJU: Bivši fudbaler Partizana OBLAČI crveno-beli dres! (FOTO+VIDEO)

Govoreći o novom formatu Lige šampiona od 2018. godine, u kome će biti šest mesta za klubove iz kvalifikacija, idol Delija ističe da će kvalitet biti u prvom planu, a da kroz njega ide i novac.

- To je jasno i taj podatak nije ohrabrenje za naše klubove, da budem iskren do kraja. Ipak, sistem kvalifikacija ostaje isti i biće rivala koji mogu da se pobede. S druge strane, kad se izbori učešće, zarađeni novac je sve veći i nastupi naših klubova u Ligi šampiona svakako bi podigli nivo i u domaćem fudbalu.

GOTOVO JE: Milivojević DEBITUJE za Kristal Palas (FOTO)

Ivana / Izvor: MN Press

NEMIRI U BAJERNU: Gigant ŽESTOKO uzdrman (FOTO)

Stanković je dodao da mu se dopadaja ideja o odigravanju finalnih utakmica van Evrope, nakon što se Njujork pominjao kao domaćin. Legendarni Marko van Basten nedavno je predložio promene u fudbalu, među kojima su ukidanje ofsajda, jedanaesteraca i produžetaka, uvođenje narandžastih kartona, kao i da se ograniči broj prekršaja i uveća broj izmena.

- Najiskrenije se nadam da se Holanđanin samo šalio. Ne bi valjalo zbog njega da je zaista uveren u to što je rekao. Ukoliko se ispostavi da je bio ozbiljan, plašim se da ga niko više iz fudbalskog sveta neće shvatati ozbiljno. Mislim da su inovacije poput 'oka sokolovog' i eventualnog 'čelendža' sasvim dovoljne fudbalu i da će one dovoljno uticati na igru i pravednost, a za Van Bastenove predloge želim da verujem da su bili šala - naveo je nekadašnji kapiten Crvene zvezde.

Upitan o očekivanjima srpske javnosti o konretnoj koristi zbog činjenice da su Zoran Laković i on na čelnim funkcijama u UEFA, bivši vođa Zvezde, Lacija i Intera rekao je da svi moraju da rade i da veruje da FSS ne očekuje poklone od Čeferina.

- Pođi prvo od sebe, a ne od drugih. Mislim da FSS i funkcioniše tako da niko ne očekuje poklone sa neba, to je dobro. Javnost je nešto drugo, ona uvek ima očekivanja, ali tu je veoma važan i uticaj medija. I vi biste morali da objasnite običnom čoveku da pokloni stižu samo od Deda Mraza, a da se sve ostalo zaslužuje i zarađuje - naveo je Stanković.

Upitan o sve značajnijoj ulozi žena u fudbalu, posle imenovanja Fatme Samure za prvog operativca FIFA, Dejan je istakao da po tom pitanju nikad nije bio Balkanac.

- Pa bar sam ja navikao da žena komanduje, doduše u kući, ali šta je važnije od kuće i porodice. Šalu na stranu, meni to ne smeta nimalo i nisam nikada po tom pitanju bio Balkanac. Ravnopravnost žena i muškaraca jeste osnova života i ako neko ima kvalitet, nevažno kog je pola, koje je boje kože ili nacionalnosti. Zato me i ne čudi što ima toliko žena u fudbalu - zaključio je proslavljeni reprezentativac Srbije.

Piše:
Srbija Danas/Ekspres
10.02.2017. 14:57
Pogledajte više