KAKO VLADAN VLADA? Ne OBEĆAVA previše, POBEĐUJE, ali ni to nije sve (FOTO)

13.11.2017. 09:21
Piše:
Srbija Danas
Vladan Milojević / Izvor: MN Press
Od početka sezone crveno-beli odigrali 29 utakmica, a učinak je 21 pobeda, pet remija i tri poraza.

Kada je u maju ove godine, pri kraju sezone, Miodrag Božović podneo ostavku na mesto šefa stručnog štaba Crvene zvezde (više pročitajte OVDE), "uskočio" je Boško Đurovski. Nekadašnji fudbaler,  ali i trener crveno-belih odradio je posao do kraja sezone, a onda se počelo sa licitiranjem. Da li će on ostati da radi, ili će doći neko drugi. Pričalo se i o Nenadu Lalatoviću, Slaviši Stojanoviću, Milanu Rastavcu, Aleksandru Jankoviću, Ivanu Jovanoviću, Benitu Karboneu, kao i o Vladanu Milojeviću. I upravo je on izabran za "užarenu" klupu (više pročitajte OVDE), pošto je crveno-bele očekivalo pakleno leto, pre svega zbog ranog starta sezone, od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Za sada se pokazao kao odlično rešenje, s obzirom na rezultate koje Zvezda ostvaruje, u Superligi Srbije, nacionalnom Kupu i Ligi Evrope. Došao je bez mnogo pompe, sa određenom rezervom u javnosti, ali i sa iskustvom rada u Crvenoj zvezdi (doduše u mlađim kategorijama), srpskom fudbalu (Čukarički i Javor), a posle i na Kipru (Omonija). Uspešna sezona u Panioniosu bila je najbolja preporuka za posao na Marakani.

- Nećete od mene čuti velika obećanja, a Zvezda mora uvek da ima velike ciljeve - rekao je Milojević između ostalog na promociji, uz obećanje da će jedan od prioriteta biti i forsiranje mladih igrača.

Upravo je umerenost u izjavama i obećanjima bila jedna od osobina dosadašnjeg rada Milojevića. Nije obećavao velike rezultate, ali ih je do sada ostvario. Obezbeđen je plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a posle 16 odigranih kola u Superligi, Zvezda je prva na tabeli sa četiri boda više od najbližeg pratioca i najvećeg rivala, Partizana. Uz to, takmičenje u Kupu Srbije je u toku. Do danas, Milojevićeva ekipa odigrala je 29 utakmica na tri "fronta", a učinak je 21 pobeda, pet remija i tri poraza. U Evropi, računajući i kvalifikacije u 12 utakmica zabeležena su samo dva poraza.

UČINAK U SEZONI 2017/18

SUPERLIGA: 14 pobeda - 1 remi - 1 poraz

KUP SRBIJE: 1 - 0 - 0

LIGA EVROPE: 6 - 4 - 2

Sezona je posle veoma kratkih priprema otvorena duelima sa Florijanom u kvalifikacijama za Ligu Evrope, pobedom, ali i neočekivanim remijem. Posle je eliminisan i Irtiš (takođe pobeda i remi). I kada je obavljen taj deo posla, izvučen je rival o kojem se pričalo da može da bude nepremostiva prepreka. To je bila Sparta iz Praga koju je Zvezda ipak dva puta pobedila. Zatim je u plej-ofu eliminisan još jedan favorizovani rival, Krasnodar (poraz i pobeda) i obezbeđen je plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Do kraja su ostale još dve utakmice, gostovanje BATE Borisovu (23. novembar) i domaćinstvo Kelnu (7. decembar). Samim tim, crveno-beli, sa pet bodova, kao drugoplasirani imaju sudbinu u svojim rukama, pošto igraju sa direktnim konkurentima za drugo mesto (na kojem se sada nalaze). Arsenal trenutno ima deset bodova, što daje velike šanse da takmičenje u grupi završi kao prvoplasirani. Prolazak u 1/16 finala za beogradske crveno-bele bio bi fenomenalan uspeh.

ZVEZDA GA SILNO ŽELI: Reprezentativac POKAZAO zašto se Milojević RASPITIVAO za njegove usluge! (FOTO)

Arsenal / Izvor: MN Press

U nacionalnom prvenstvu, takođe ide dobro. Posle 16 kola, Zvezda ima samo jedan poraz, od Napretka i jedan remi (0:0), sa Partizanom. U svim ostalim duelima Zvezda je pobeđivala, a gol razlika je impozantna - 36:3. U Kupu Srbije, tek su na početku jer je odigrana samo jedna utakmica, sa vranjskim Dinamom. Za sredu je zakazan duel sa Borcem, u Čačku, u okviru osmine finala.

I kada se podvuče crta, Milojević odlično (za sada) radi svoj posao, ali daleko od toga da je gotovo. Zvezda je tek na pola puta. Do kraja kalendarske godine, ostala su dva velika ispita. A to su borba za ostanak na prvom mestu u Superligi, kao i za proleće u Ligi Evrope. Trka u nacionalnom šampionatu dobiće na težini zbog činjenice da je poslednja utakmica u godini Večiti derbi na stadionu Partizana. Kada bi pobedili crno-bele ili remijem barem zadržali "status kvo" i kada bi obezbedili plasman u nokaut fazu Lige Evrope, o Milojevićevom radu dugo bi se pričalo. Jer na proleće u Evropi čeka se već 25 godina. A eventualna pobeda nad Partizanom, iako posle 13. decembra ostaje još mnogo kola, stvar je prestiža.

KUP BELORUSIJE: Provukao se BATE, Zvezdinog rivala sekunde delile od VELIKE blamaže! (FOTO)

Ali to, da li će se prezimiti u Evropi i da li će se osvojiti trofeji u Superligi i Kupu Srbije, već je u domenu "šta će biti", pa da se vratimo onome što je do sada učinjeno. Dakle, urađeno je mnogo bez previše pompe i bombastičnih izjava. Milojević je odlično ukomponovao igrače koje je nasledio od Božovića sa novajlijama koji su došli kao rezultat saradnje sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom (predstavljeni istog dana). Pa su se tako odlično složili (stranci starosedeoci) Gelor Kanga, Ričmond Boaći, Mičel Donald i Damijen le Talek, zatim Slavoljub Srnić, Nenad Milijaš, Dušan Anđelković, sa novajlijama Milanom Borjanom, Filipom Stojkovićem, (povratnikom) Vujadinom Savićem, Milanom Rodićem, Nemanjom Radonjićem, Aleksandrom Pešićem, Nenadom Krstičićem, Marko Gobeljićem, Srđanom Babićem i Rikardinjom. I od Branka Jovičića se mnogo očekivalo, ali da pokaže koliko može omela ga je povreda od koje se oporavlja.

RIKARDINJO SADA ZDRAV KAO DREN: Ovaj snimak je dokaz za to (VIDEO)

Tako je na primer na terenu Zvezda u Stojkoviću i Rodiću dobila neumorne radnike po bokovima, u Borjanu, Saviću i Krstičiću iskustvo (iz inostranstva), a posebnu zahvalnost Milojeviću treba da iskaže Radonjić. Ovaj 21-godišnji ofanzivac, vraćen je u fudbalski život, data mu je nova šansa, na terenu ima veliku slobodu, mada to i vraća učinkom. Golovima se nameće Pešić, pa je trenutno najtraženiji Zvezdin igrač, Boaći dobio jaku konkurenciju u napadu. Sa deset golova Pešić je najbolji strelac Superlige, dok je Ganjanin upisao šest.

FK Crvena zvezda / Izvor: Reuters

ADŽIĆ ZA SRBIJU DANAS: Gostovanje Arsenalu biće utakmica za UŽIVANJE (FOTO)

Sa skoro svim letnjim pojačanjima napravljen je pun pogodak, a šansu dobija i mlada garda, u vidu Luke Adžića, Uroša Račića i braće Ilić, Luke i Ivana koji su prodati Mančester sitiju. Obično se to dešava kada su protivnici koliko-toliko slabiji ili kada je meč praktično rešen. A na šansu čeka i omladinac Dejan Joveljić koji je priključen treninzima prvog tima. Sve je to u skladu sa strategijom o mladim igračima, sa početka teksta.

JOVELJIĆ ZA SRBIJU DANAS: Čekam svoju šansu i nadam se tituli (FOTO)

Luka Adžić / Izvor: MN Press

Za sada rezultata ima, ne samo u vidu učinka na terenu, već i u finansijskom smislu. Zvezda je zaradila priličnu sumu novca od učešća u Ligi Evrope, o čemu smo već pisali (pročitajte OVDE). Jasno je da zasluge za to idu igračima i stručnom štabu, na čelu sa Milojevićem. Zbog toga je srpski trener zapao za oko stranim klubovima (više pročitajte OVDE), ali u Ljutice Bogdana žele po svaku cemu da ga zadrže.

S obzirom na sadašnje stanje, to je i logičan potez.

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

Piše:
Srbija Danas
13.11.2017. 09:21
Pogledajte više