NOVI "IZUM": Za FIFA Crvena zvezda NIJE prvak sveta (VIDEO+FOTO)

28.01.2017. 12:36
Piše:
Srbija Danas
FK Crvena zvezda / Izvor: Foto: crvenazvezdafk.com
Svetsko klupsko prvenstvo "živi" od 2000. godine.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) ponovo iznenađuje, negativno. Čelnici svetske kuće fudbala odlučili su da revidiraju istoriju, odnosno da sve timove koji su osvajali Interkontinentalnu titulu ne smatraju prvacima sveta. Jasno je da se ova odluka odnosi i na fudbalere Crvene zvezde koji su 1991. godine u Tokiju pobedili Kolo-Kolo iz Čilea, rezultatom 3:0. 

Prema novoj ideji, "poništavaju" se sve titule od 1960. godine kada su počeli da igraju pobednici Kopa libertadores i Kupa evropskih šampiona, a "istorija" počinje da se računa od 2000. godine. Tada je na Svetskom klupskom prvenstvu Real pobedio Penjarol.  

- FIFA je prepoznala i cenila sve inicijative osnivanja svetskih klupskih prvenstava tokom istorije. Takva je situacija i sa turnirima na kojima su učestvovali evropski i južnoamerički klubovi, poput Kupa Rija 1951. i 1952. godine i Interkontinentalnog kupa. Ipak, FIFA je 2000. godine počela da organizuje Svetsko klupsko prvenstvo na kojima učestvuju predstavnici svih šest konfederacija. Pobednici tih takmičenja su timovi koje FIFA zvanično smatra svetskih klupskim prvacima - objasnili su u FIFA, a specijalizovani portal Goal.com je imao veoma kritički komentar povodom pomenute odluke.  

U tekstu se navodi da je odluka sramna i podseća se na ekipe kao što su Ajaks Johana Krojfa, River Plata sa Encom Frančeskolijem, Milan sa Arigom Sakijem, Flamengo i Ziko, Renato Gaučo i Gremio. 

- Lista legendi za sva vremena je beskonačna i kao takva treba da bude temelj za istoriju svetskog prvenstva. Ni klubovi, ni igrači iz tog vremena ne treba da budu potcenjeni - navodi se između ostalog u tekstu koji je završen jasnom porukom. 

- Nijedna novina iz FIFA neće moći da oduzme medalje koje su osvojili istinski prvaci sveta, koliko god se trudili. 

Podsetite se i kako je Zvezda slavili u Tokiju. 

SEĆANJE NA TOKIO: Zvezda obeležila jubilej, nagrađeni su i NAJBOLJI (VIDEO+FOTO GALERIJA)

Piše:
Srbija Danas
28.01.2017. 12:36
Pogledajte više