PRVI PUT U ISTORIJI MUNDIJALA: Žene sude na Svetskom prvenstvu

14.11.2022. 16:30
Piše:
Srbija Danas
SP Katar 2022 / Izvor: Profimedia
Određena tri glavna i tri pomoćna arbitra.

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo u 92 godine dugoj istoriji Mundijala na kojem će pravdu deliti i žene, tri glavne i tri pomoćnice. U Kataru će glavne sudije biti Francuskinja Stefani Frapar, Ruanđanka Salima Mukansanga i Japanka Jošimi Jamašita, dok će pomoćnice biti Brazilka Neusa Bak, Meksikanka Karen Dias Medina i Amerikanka Ketrin Nesbit.

OFI Krit i Jong Ajaks najisplativije opcije

OFI Krit i Jong Ajaks najisplativije opcije

KIMPEMBE OTPAO: Dešan pozvao debitanta

KIMPEMBE OTPAO: Dešan pozvao debitanta

ODREĐEN SPISAK IRANA ZA SP: Keiroš odredio 25 igrača za Katar

ODREĐEN SPISAK IRANA ZA SP: Keiroš odredio 25 igrača za Katar

Stefamni Frapar bila je prva žena koja je sudila u francuskoj Ligi 1 2019, a iste godine je vodila i finale Svetskog prvenstva za žene. Delila je pravdu i u evropskom Superkupu između Liverpula i Čelsija, a pred dve godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi šampiona, a zatim i finale francuskog Kupa ove godine. Jamašita je prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige šampiona 2019, a početkom ove godine je prešla u profesionalce. Ruanđanka Mukasnsanga je sa 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji, a delila je pravdu i na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svetskom prvenstvu za žene, afričkoj Ligi šampiona za žene, a ove godine je bila postala i prva žena koja je sudila utakmicu na afričkom Kupu nacija.

 - Ovime se dovršava proces koji smo započeli pre nekoliko godina uvođenjem ženskih sudija na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile svoje mesto na Svetskom prvenstvu jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvek, naš izbor sudaca se temelji prvenstveno na kvalitetu - izjavio je nedavno predsednik FIFA sudijske komisije Pjerluiđi Kolina.

 

Pogledajte kako izgleda Vanja, supruga Novice Veličkovića

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Piše:
Srbija Danas
14.11.2022. 16:30
Pogledajte više