EP LETONIJA: Orlići održali čas košarke domaćinu, Srbija je prvak Evrope (FOTO)

05.08.2018. 21:39
Piše:
Srbija Danas
Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije / Izvor: Foto: KSS
Izabranici Aleksandra Bućana pobedili Letoniju sa 99:90.

Juniorska reprezentacija Srbije postala je šampion Starog kontinenta pobedom protiv domaćina Evropskog prvenstva Letonije sa 99:90 (32:20, 22:21, 25:24, 20:25). Izabranici Aleksandra Bućana ključnu prednost stekli su u prvoj deonici i uspešno je održavali tokom većeg dela susreta mada su Letonci uspeli u par navrata da se približe, pa čak i opasno zaprete u samoj završnici meča, ali su izabranici Aleksandra Bućana zadržali hladnu glavu i zasluženo došli do titule šampiona predvođeni Pecarskim, Petruševim i Paunovićem.

DELIJE, OBRATITE PAŽNJU NA OVO: Perperoglu uporedio Zvezdu sa EVROPSKIM gigantom

TURNIR U KINI: Poraz ORLOVA za kraj takmičenja (FOTO)

Dva minuta bilo je potrebno Orlićima da se priviknu na način igre Letonaca u finalu Evropskog prvenstva za juniore. Toliko su domaćini šampionata uspevali da drže priključak protiv izabranika Aleksandra Bućana. Međutim, brzo su Marko Pecarski, Filip Petrušev i Zoran Paunović kao  itokom čitavog prvendstva preuzeli kontrolu nad igrom Srbije i Orlići su počelki da stvaraju prednost. Dvocifrena je bilo već u trećem minutu (13:3), a Bućanovi učenici su je ljubomorno čuvali ne dajući ni promil šanse upornim domaćinima nošenim glasnom podrškom sa tribina. Sve to ipak nije pomoglo protiv Srbije koja je posle prve deonice vodila 32:20. Nije se situacija bitnije promenila ni u u drugih deset minuta. Pecarski i Petrušev lako su probijali odbranu Letonaca, a Srbija je u jednom trenutku došla i do 17 poena prednosti. Do poluvremena su Letonci uspeli samo da smanje na 13 poena zaostatka (54:41).

Međutim, mnogo ozbiljnije su delovali Letonci u nastavku. U trećoj deonici su zategli odbranu, Srbija nije veiš uspevala tako lako da rešava situacije u napadu, a serijom 10-2 domaćin je uspeo da priđe na pet poena minusa. Bućan je bio primoran da reaguje tajm-autom, ali ni to nije imalo pun efekat. Ipak, Orlići su uspeli da se stabilizuju i zaustave načlet Letonaca, ali je razlika sada konstantno bila jednocifrena. Orlići su se razigrali u završnici četvrtine preko Uroša Trifunovića koji je trojkom i asistencijom za Pecarskog vratio Srbiji dvocifrenu prednost, da bi Petrušev sa slobodnih bacanja doneo Orlićima velikih 14 poena prednosti pred odlučujuću deonicu (79:65).

FIBA JE DONELA ODLUKU: Srbija protiv Estonije u HRAMU košarke

U poslednjih 10 minuta Letonci su ušli naoštreni da dođu do preokreta koji im je delovao blizu tokom treće deonice, ali su Orlići uspevali da ih drže na distanci iako je domaćin igrao presing po celom terenu. Imali su izabranici Aleksandra Bućana odgovor na svaki poena domaćina pa je razlika bila dvocifrena i pet minuta pre kraja (88:76). U naredna dva minuta uspeli su Leotnci da se odbrane, dok su na drugoj strani bili precizni u šutu za tri poena, pa se prednost Srbije smanjila na 91:86 na dva minuta pre kraja.

 

SRBIJA - LETONIJA 99:90 (32:20, 22:21, 25:24, 20:25)

SRBIJA: Petrušev 29, Islamović, Nedeljković, Rutešić, Paunović 17, Trifunović 5, Vasiljević, Pecarski 34 (13 skokova), Lakić 2, Cerovina, Ilić 9, Kuzmanović 3.

LETONIJA: Viksne 7, Žagras 26, Kilps 6, Kuruks 14, Veveris 20, Mezulis, Snipke 8, Šteinbergs, Berkis 2, Bezins 2, Miska 5.

 

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
05.08.2018. 21:39
Pogledajte više