FIBA MENJA SISTEM: Hrvati ipak mogu na Olimpijske igre!

22.12.2022. 17:53
Piše:
Srbija Danas
Košarkaška reprezentacija Hrvatske / Izvor: Profimedia
Ali...

Košarkaška javnost u Hrvatskoj decenijama čeka neki značajniji rezultat njihovog nacionalnog tima, a dobro je poznato da na medalju sa nekog velikog takmičenja čekaju još od 1995. godine. Najnoviji neuspeh doživeli su u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, gde nisu uspeli da se domognu ni plasmana u drugi krug kvalifikacija, pa sada već igraju pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025.

KAMPACO? E, TO JE PLATA: Hrvat prokomentarisao primanja Argentinca u Zvezdi - "Možda samo Mirotić ima veću"

KAMPACO? E, TO JE PLATA: Hrvat prokomentarisao primanja Argentinca u Zvezdi - "Možda samo Mirotić ima veću"

IZBACIO SRBIJU PA DOBIO AVION: Italijani ukazali selektoru veliku čast!

IZBACIO SRBIJU PA DOBIO AVION: Italijani ukazali selektoru veliku čast!

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKE LEGENDE: Dušan Ivković i Ranko Žeravica kandidati za prijem u Kuću slavnih

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKE LEGENDE: Dušan Ivković i Ranko Žeravica kandidati za prijem u Kuću slavnih

Izgledalo je da neuspehom u kvalifikacijama za Mundobasket gube mogućnost i za plasman na Olimpijske igre 2024, ali je došlo do preokreta.

FIBA će, prema informacijama iz Hrvatske, promeniti način kvalifikacija za OI, pa će se prvi put organizovati i pretkvalifikacije u kojima bi Hrvatska mogla da učestvuje na osnovu rangiranja na FIBA listi.

Preciznije objašnjenje na ovu temu danas je izneo Hrvatski košarkaški savez na svom zvaničnom sajtu i u nastavku ga prenosimo:

- Centralni odbor međunarodne košarkaške federacije FIBA je konačno odlučio o sistemu takmičenja i datumima Olimpijskih pretkvalifikacionih turnira, kao i o onom najvažnijem za našu reprezentaciju, učesnicima pretkvalifikacija, što nam još uvek pruža nadu u odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Naime, osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, a koje se na to takmičenje neće uspeti plasirati, u pretkvalifikacije za Olimpijske igre idu i tri pobednika grupa Pretkvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025, ali i sledeća najbolja ekipa prema rang listi FIBA, a to su Poljska, Rusija koja trenutno nema pravo nastupa i Hrvatska.

S obzirom da se u našoj pretkvalifikacijskoj grupi za EP 2025, nalazi i Poljska koja će izgledno biti prva u grupi, tako je Hrvatska nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA rangu nakon Poljske.

Naravno, Hrvatskoj još sledi krug evropskih pretkvalifikacija u februaru 2023. i to utakmica sa Švajcarskom u gostima te s Austrijom kod kuće, no mesto u olimpijskim pretkvalifikacijama je vrlo opipljivo. Valja naglasiti i to da je to prvi put da se olimpijske pretkvalifikacije i igraju, a datumi predviđeni za ovo takmičenje su od 12. do 20. avgusta 2023.

U Evropi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobednici turnira osvajaju mesto na Olimpijskim kvalifikacionim turnirima. Plastično rečeno, u pretkvalifikacije ide 16 evropskih ekipa, a samo će dve i dalje sanjati olimpijski san - navodi se u saopštenju Hrvatskog košarkaškog Saveza.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda srpska odbojkašica Milica Tasić

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Piše:
Srbija Danas
22.12.2022. 17:53
Pogledajte više