DA NE BUDE ZABUNE: Zbog prozivke Hrvata Delije objasnile šta znači TENK na njihovoj zastavi (FOTO)

27.01.2017. 10:09
Piše:
Srbija Danas
Navijači Crvene zvezde / Izvor: MN Press
Crvena zvezda pobedila Panatinaikos u utakmici 20. kola Evrolige.

Tokom utakmice Evrolige, između Crvene zvezde i Panatinaikosa (izveštaj pročitajte OVDE) navijači crveno-belih razvili su veliku zastavu, takozvanu šetalicu, na kojoj je bio tenk sa četiri ćirilična slova S. Međutim, hrvatski mediji su odmah zatražili izbacivanje iz evropskog takmičenja.

- Navijači Crvene zvezde uoči utakmice protiv grčkog Panatinaikosa u košarkaškoj Evroligi opet su razvili sramotnu zastavu s Vukovarom na srpskoj trobojci - piše u tekstu na portalu 24sata.hr.

KOMPLEKSI SU ČUDO: Hrvati traže da se Zvezda izbaci iz Evrolige! (FOTO)

Navijači Crvene zvezde / Izvor: Srbija Danas

Međutim stvarnost je malo drugačija od onog što tvrde Hrvati. Tako se na navijačkim forumima može pronaći nešto više o istoriji ove zastave.

- Stariji navijači se sećaju da se još osamdesetih godina (20. veka) severom Marakane orila pesma "Na Severu digla se prašina proradila Zvezdina mašina"... koja je možda i najbolje opevala kako Zvezda igra i pobešuje svoje protivnike. Od tada je "Zvezdina mašina" postala neizostavni deo zvezdaškog identiteta. Nakon važne pobede protiv Groclina i ulazka u Ligu UEFA u jesen 2007. godine na severu je podignuta parola "Proradila Zvezdina mašina" i podignuta je šetalica sa tenkom.

Kasnije je simbol Zvezdine mašine korišćen na raznim navijačkim rekvizitima i grafitima. Posebno se ističe večiti derbi u proleće 2014, kada je Zvezda bila na putu da posle šest godina posta konačno osvoji titulu... Tada je šetalica sa tenkom upućivala igračima poziv na hrabru borbu u jednom od odlučujućih mečeva. Zvezdina "mašina-tenk" korišćen je i kao podrška košarkašima... Sjajne igre kluba 2015. koji je predvodio Bobi Marjanović inspirisale su navijače da naprave sliku Zvezdine mašine-tenka kojim upravlja Bobi Marjanović.

I ove sezone na nekim košarkaškim utakmicama pojavio se i barjak sa Zvezdinom mašinom-tenkom - navedeno je između ostalog na forumu.

SEDMA VEZANA, A TVITER GORI: Fotka Radonjića i zeleno-belog zeca je POBEDILA (FOTO)

Navijači Crvene zvezde / Izvor: Foto: Printscreen/delije.net

- Lepo je što je motiv tenka ponovo među Delijama... A kao ne bi kada je opet PRORADILA ZVEZDINA MAŠINA, i kao NAJJAČI TENK ove se sezone gazi sve protivnike u Evroligi - napisao je jedan od forumaša, odmah posle utakmice sa Grcima. 

KO MU JE KRIV? Španac u OVOME vidi PORAZ od Zvezde (FOTO)

Zvezda blizu plej-ofa, a Radonjić sprema paklen plan za nastavak Evrolige!

Piše:
Srbija Danas
27.01.2017. 10:09
Pogledajte više