RAZIJA MUJANOVIĆ SE OPROSTILA OD LEGENDARNOG TRENERA: Svi se SEĆAJU čuvene scene, kada joj je rekao "BOLI TE K***C, igraj"

16.01.2021. 08:33
Piše:
Srbija Danas
Razija Mujanović / Izvor: Foto: Printscreen/Instagram/Razija Mujanović
Nikad emotivnija.

Utemeljivač ženske košarke na ovim prostorima Mihajlo Miki Vuković (76), preminuo je u petak, u Valensiji. Smrt legendarnog trenera, izazvala je veliku tugu, kako u njegovoj Valensiji, gde je živeo poslednjih godina, tako i među igračicama koje je imao priliku da vodi tokom uspešne karijere.

TUŽNE VESTI USRED UTAKMICE ZVEZDE I VALENSIJE: Preminuo srpski trener Miki Vuković - najbolji u istoriji španskog kluba, šampion Evrope sa Tuzlom

TUŽNE VESTI USRED UTAKMICE ZVEZDE I VALENSIJE: Preminuo srpski trener Miki Vuković - najbolji u istoriji španskog kluba, šampion Evrope sa Tuzlom

SMRT LEGENDE SRPSKE KOŠARKE UTIŠALA BES DELIJA: Nezadovoljstvo navijača - "menjaju" pola ekipe, govore o NOVOM pleju (TVITER)

SMRT LEGENDE SRPSKE KOŠARKE UTIŠALA BES DELIJA: Nezadovoljstvo navijača - "menjaju" pola ekipe, govore o NOVOM pleju (TVITER)

CELA SRBIJA JE OVO ČEKALA: Nole PIŠE istoriju! Nije 8. mart - EVO kada će Đoković SKINUTI Federera sa trona!

CELA SRBIJA JE OVO ČEKALA: Nole PIŠE istoriju! Nije 8. mart - EVO kada će Đoković SKINUTI Federera sa trona!

Čelsi tone sve dublje, Frenk Lampard je na ivici otkaza, a večeras (18.30) ga čeka gostovanje Fulamu, koji je vezao pet remija u Premijer ligi. Kvota na dvojku je 1,55, iks je 4,00, dok je kec 6,25. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fulam – Čelsi.

Među prvima, na društvenim mrežama, oglasila se proslavljena Razija Mujanović, legendarna jugoslovenska košarkašica, koja je ime gradila pod Vukovićevom trenerskom palicom.

- Iz mene pišu bol i emocije, ali niko ne sme zaboraviti ko je profesor košarke, genije - napisala je između ostalog Razija Mujanović, opraštajući se od legendarnog trenera Mihajla Mikija Vukovića.

Osvojio je svetsko i kovao olimpijsko srebro, a poseban pečat ostavio je u Tuzli gde je ekipu Jedinstva napravio najboljim ženskim timom u Jugoslaviji i Evropi. Otkrio je čuvenu Raziju Mujanovića. Doveo je iz Ratkovića u Tuzlu kad je imala samo 14 godina i učinio je jednom od najboljih košarkašica sveta.

Razija ga je smatrala drugim ocem. Na vest o smrti Mikija Vukovića objavila je emotivno pismo.

- Trener, drugi otac, pedagog, prijatelj, šampion, primer i uzor. Oprostite mi na greškama, ako ih bude, iz mene pišu bol i emocije ove oproštajne reči… Večeras bih samo da kažem hvala.

Hvala ti treneru što si me naučio da budem šampion i da se ponašam tako. Hvala ti što si me naučio da su oni skromni iznutra najbogatiji. Hvala ti što mi nikad nisi dopustio da odustanem, jer isto tako ja danas ne dam svojim devojčicama da odustanu od svojih snova! Pričam im o tebi, jer niko ne sme zaboraviti ko je profesor košarke, genije.

Hvala ti za sve "kaznene treninge". Hvala ti što si Tuzlu i Jedinstvo učinio košarkaški besmrtnim.

Hvala ti za sve uspomene, razgovore, za svaki moj roditeljski sastanak na koji si otišao, za sve riječi motivacije, za to što si verovao u mene kada niko drugi nije, za to što sam postala najbolja, jer to bez Tebe ne bi bilo moguće.

Da se ja pitam, Mejdan bi nosio tvoje ime! Da se ja pitam, ti bi treneru bio u FIBA Hall of Fame (FIBA Kuća slavnih)! Da se ja pitam, ti bi bio u školskim udžbenicima – a ja ti treneru obećavam, nikad te nećemo zaboraviti, dok sam ja živa i daću sve od sebe da se nešto pitam! Počivaj u miru treneru svih trenera! A koga sad da nazovem pre ili posle utakmice reprezantacije i pitam za savet?

Inače, saradnja Razije Mujanović i Mihajla Mikija Vukovića ostala je upamćena i po čuvenoj rečenici legendarnog trenera. 

Jedna od najpoznatijih anegdota sa prostora bivše SFRJ bila je ona vezana za čuvenu košarkašicu, koja je krajem 80-tih godina prošlog veka dominirala pod obručima nekadašnje države, sa prosekom od 28 poena i 12 skokova po meču.

Toliko je vladala pod košem, da su navijači protivničkih klubova pokušali na svaki način da je iznerviraju, pa i skandiranjima koji su aludirali da je muško.

Raziji je dobacivano "Raza je muško", "Raza ima p*šu"... Tako je nastala i anegdota o dijalogu sa Vukovićem. Mujanovićeva je, prema toj priči, krenula ka klupi i požalila se Mikiju:

- Treneru, oni meni kažu da sam muško - kazala je Razija.

Na to je Vuković odgovorio:

- Ma, igraj Razo, boli te k***c!

 

Piše:
Srbija Danas
16.01.2021. 08:33
Pogledajte više